Evini Kentsel Dönüşüme Verecekler Dikkat! Müteahhit Mağduru Olmayın

Kentsel Dönüşüm projelerine ilişkin devlet desteği arttı. Yaşadığı evi, binayı kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyenler araştırma içerisindeler.
Evini Kentsel Dönüşüme Verecekler Dikkat! Müteahhit Mağduru Olmayın

Kentsel Dönüşüm projelerine ilişkin devlet desteği arttı. Yaşadığı evi, binayı kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyenler araştırma içerisindeler. Binasını yenileyerek hem depreme dayanıklı olmasını sağlamak hemde sıfır evlerde yaşamak isteyenler ise bazı hususlara dikkat etmeli.

Daha önceki dönemlerde riskli yapılarda oturanlar vatandaşlar kentsel dönüşüm sürecinde bazı mağduriyetler yaşadılar. Bu mağduriyetlerin başında yapıların tamamlanmaması ve mahkeme sürecinin çok uzun olması geldi. Peki kentsel dönüşümde mağdur olmamak için ne yapılmalı? Avukat Senem Zengin yanıtladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURLARI

Vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamında oturmakta oldukları binalarını yenilemek istediklerinde bazı mağduriyetler baş gösterebiliyor. Bu mağduriyetlerin ilki ve vatandaşların en çok sorun yaşadığı sorun ise yapımına başlanmayan ve taahhüt edilen sürede bitirilemeyen binalar oldu. Evinden çıkan vatandaşlar, yeni binaların yapımına başlanmaması, bitirilmemesi gibi nedenlerle ciddi ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Kentsel dönüşüm sürecinde bu sorunlar bugüne kadar sadece mahkeme yoluyla çözülüyordu. Ancak bundan sonraki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye girecek. Mahkeme sürecinin yaklaşık 3 ile 5 yıl arasında sürdüğünün altını çizen Gayrimenkul ve kentsel dönüşüm hukuku uzmanı avukat Senem Kiraz bakanlığın sürecin nasıl ele alacağını açıkladı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Çevre Bakanlığı bu tür sorunlarda vatandaşlara kolaylık sağlayacak.

Senem Kiraz yapmış olduğu konuşmasının başında, arsa sahipleri veya kat malikleriyle müteahhit arasında imzalanmış olan, riskli binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri mahkemeler yerine Çevre Şehircilik Bakanlığı’na müracaat yoluyla feshine imkan tanındığını açıkladı.

İKİ KOŞUL BULUNUYOR

Avukat Senem Kiraz, bu sürecin bakanlık üzerinden ilerlemesi için iki koşul olduğunu söyledi. Bunlardan birincisi söz konusu binanın yenilenmesinin, müteahhitlerden kaynaklanan sebeplerle 1 yıl içinde başlanmamış olması yada belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az 6 aydır bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşaat faaliyete devam edilmiyor olması gerekiyor.

Bir diğer koşul ile başvuru aşamasına yönelik. yenilenmesi için anlaşılan kat maliklerinin üçte ikisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dilekçe vermesi gerekiyor. Avukat Senem Kiraz ayrıda vatandaşların kentsel dönüşüm ile ilgili müteahhitle sorun yaşamaları durumunda alanında uzman avukatlardan destek alabileceklerini söyledi.

Emlak365.com