Evliyken Alınan Ev Boşanınca Kadına Mı Erkeğe Mi Kalır?
Evli olan çiftlerin boşanmaları durumunda mal paylaşımını nasıl yapacakları her zaman merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu konu Medeni kanun ile hükme bağlanmıştır. Boşanmanın gerçekleşmesi durumunda malların nasıl paylaştırılacağı, kadın ve erkeği mallar üzerindeki hakları kanun ile güvence altına alınmıştır.
BOŞANMA DURUMUNDA MAL PAYLAŞIMI
Medeni Kanun olası bir boşanma durumunda eşlerin mallarını paylaştırırken mallara katılma rejiminin uygulanmasını öngörüyor. Ancak yine de çiftlere alternatif usulleri uygulayabilme imkanı da tanınıyor. İsteyen çiftler evlenmeden önce veya evlilik birliği devam ederken bir sözleşme yaparak mal rejimini karara bağlayabilirler.
EVLİLİK BİRLİĞİNDE EDİNİLEN MALLAR ORTAK
Edinilmiş mallara katılma rejimi uygulaması ile çiftler evlilik birliği süresince edinilen mallarda aynı oranda ortak olabiliyorlar. Boşanma durumunda da bu sistem uygulanarak mal paylaşımı yapılıyor. Bu mal paylaşımında ise bazı ayrıntılar oldukça belirleyici oluyor. Eşler arasında mal paylaşımı bu ayrıntılara göre gerçekleştiriliyor.
BİR EV ALINMIŞSA EŞLER AYNI ORANDA ORTAK OLUYORLAR
Evlilik birliği süresi içerisinde edinilen tüm mallarda eşlerin eşit oranda hakkı bulunuyor. Örneğin evlendikten sonra satın alınan bir ev boşanma durumunda eşler arasında yüzde 50 hisse ile paylaştırılır. Bu evin erkeğin elde ettiği gelirlerle satın alınmasının bir önemi bulunmuyor. Kanuna göre bu malın ediniminde hem erkek hem de kadın hak sahibi oluyorlar.
MİRAS İLE EDİNİLEN MALLARIN PAYLAŞIMI YAPILMIYOR
Evlilik birliği içerisinde edinilen tüm mallar ortak olarak paylaştırılırken bir istisna bulunmaktadır. Eğer bahsi geçen mal taraflardan birisine miras veya bağpış yoluyla verilmişse bu mal ortak mal olarak değerlendirilmiyor. Bu mallar paylaşıma girmiyor ve taraflar birbirlerinden hak iddia edemiyorlar.