Eylül ayı konut ve işyeri resmi kira artışı zam oranı açıklandı!

Milyonların beklemiş olduğu enflasyon oranı raporu TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan rakam ile 12 aylık TÜFE ortalaması ve resmi kira artışı zam oranı belli oldu.
Eylül ayı konut ve işyeri resmi kira artışı zam oranı açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon raporu ile milyonlarca ev sahibi ve kiracının beklemiş olduğu resmi kira artışı zam oranı belirlenmiş oldu. Enflasyon oranı ve yoğun göç sonrasında Türkiye'de kiralık ev fiyatları fırlamış, alınan karar sonrasında kiracıları mağdur etmemek adına devam eden kira sözleşmelerinde yüzde 25 zam sınırı getirilmişti.

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU YÜZDE KAÇ OLDU?

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %64,91 olarak gerçekleşti.

agustozs-anelyazn.jpg

EYLÜL AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ, KİRALARA NE KADAR ZAM GELDİ?

Kira Bedeli: 10.000 TL

Eylül ayı resmi kira artışı zam oranı: % 64,91

Eylül ayı kira zammı: 6.491 TL

Zamlı Kira Bedeli: 16.491 TL

2022 senesinde başlayan sınırlama 2023 senesinde de devam etmiş alınan kararla 1 sene daha uzatılmıştı. Temmuz ayına sayılı günler kala Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapmış olduğu açıklama ile bu uygulamaya son verdiklerini duyurmuştu. Böylelikle TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması bir kere daha resmi kira artışı zam oranı olarak uygulamaya geçti. Yeni düzenleme ile Eylül ayında ev sahipleri en fazla yüzde 64,91 oranında zam yapabilecekler.

Genel Yayın Yönetmeni