Fahiş Konut Fiyatları Sonrası Balon Tartışması Alevlendi! Türkiye'de Evler Londra ve New York Fiyatlarının Üstünde

Haziran ve Temmuz ayında biriken talep ve düşük faiz oranları rüzgarını arkasına alan konut sektörü rekor üstüne rekor kırmış, Temmuz ayında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak tüm zamanların en büyük satış rakamına ulaşılmıştı.
Fahiş Konut Fiyatları Sonrası Balon Tartışması Alevlendi! Türkiye'de Evler Londra ve New York Fiyatlarının Üstünde

Haziran ve Temmuz ayında biriken talep ve düşük faiz oranları rüzgarını arkasına alan konut sektörü rekor üstüne rekor kırmış, Temmuz ayında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak tüm zamanların en büyük satış rakamına ulaşılmıştı. Ancak, Ağustos ayında konut kredisi faiz oranlarında psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 sınırı hızlı aşılmış, konut kredisi faiz oranları yükselişe geçmişti. Peki, gayrimenkul sektörü bundan nasıl etkilenecek, konutta balon var mı, konut fiyatları ne olur, ev fiyatları balon mu?

Bankaların konut kredisi faiz oranları hiç hız kesmeden yükselmeye devam ederken konut kredisinde psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesi hızlı aşıldı.



Yaşanan yükseliş konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyen vatandaşların bir adım daha geri durmasına neden olurken Haziran ve Temmuz aylarında yaşanan rekorların ardından Ağustos ayında konut satışlarında sert fren hareketi bekleniyor.



KONUT FİYATLARINDA FAHİŞ ARTIŞLAR SONRASI EMLAK FİYATLARINDA BALON OLUŞTU MU?



Konu hakkında bugünkü köşesinde özel bir bölümü ayıran Hürriyet Gazetesi yazarı Deniz Sipahi "Gayrimenkul sektörüyle ilgili çok sayıda rapor geliyor. Haziran, temmuzdaki hareketlilik dikkat çekici... Keşke devam etse ve ekonominin canlılığı da sürse... Tarihinin en ucuz konut kredilerinin görüldüğü bu iki aydaki talep patlamasını anlıyorum.



Ama beni daha çok ilgilendiren istikrar... Konut fiyatlarına bakıyorum diğer taraftan... Yüzde 30’ları geçen fiyat artışları görüyorum. “Talep varsa fiyat da artar” deniyor ya... Olmuyor işte... Bir süre sonra bir balon oluşuyor ve o balonun ne zaman patlayacağını kimse bilemiyor. Açık yazıyorum. Türkiye’deki konut fiyatları yüksek... Bazı bölgelerin fiyatı New York, Londra fiyatlarının üstünde... Şaka yapmıyorum" diyerek rakamların çok yüksek olduğunu ve bunun da balon oluşmasına neden olduğunu ileri sürdü.



KONUT FİYATLARI BAZI BÖLGELERDE AŞIRI DEĞERLENDİ!



Konut fiyatları bazı lokasyonlarda aşırı değerlenirken özellikle de düşük faizli konut kredisi desteğinin başladığı dönemde ne yazık ki konut fiyatlarında fahiş zamlar büyük tepki çekmişti. Özellikle de ikinci el konut fiyatları kredi kampanyasının duyurulduğu gece yüzde 40-50 gibi oranlarda zamlanmış, internetten verilen sahibinden satılık konut ilanları için bu ilanları takip eden kişiler aldıkları ekran görüntüleri ile bu fahiş zamları gözler önüne sermişlerdi.



Emlak365.com