Fay Yasası Öncesi Şok Rapor: 8 Milyon Bina Depreme Dayanıksız

Türkiye her gün yeni bir deprem haberi ile sarsılmaya devam ederken fay yasası da beklenmeye devam ediyor.
Fay Yasası Öncesi Şok Rapor: 8 Milyon Bina Depreme Dayanıksız

Türkiye her gün yeni bir deprem haberi ile sarsılmaya devam ederken fay yasası da beklenmeye devam ediyor. Türkiye'de aktif fay hattı üzerinde bulunan çok sayıda yerleşim yeri bulunurken yeni yasa kapsamında bu yerlerin güvenli bir bölgeye taşınması ve yerleşime kapatılması planlanıyor.

FAY YASASI HEMEN ÇIKARILMALI!

Konu hakkında açıklamada bulunan Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu çok acil olarak fay yasasının çıkması gerektiğini dile getirdi. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ise 2000 senesinden önce yapılan binalara dikkat çekti.

TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu'nda önemli açıklamalarda bulunan iki isim olası bir depremde yaşanabilecekleri masaya yatırdı. Türkiye'nin depremden sonra harekete geçmeyi bırakarak karşı adım atması gerektiğini belirten Seyitoğlu fay yasasının acilen çıkarılmasını istedi. Fay üstüne yapılan binanın ne kadar sağlam olursa olsun yıkılacağını belirten Seyitoğlu fay yasasının bu nedenle hemen çıkarılması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE SORUNLU YAPI STOKU SAYISI: 8 MİLYON BİNA DEPREMDE YIKILABİLİR!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ise riskli yapılara dikkat çekti. Sucuoğlu Türkiye'de deprem değil yapı stoku sorunu olduğunu belirterek kentsel dönüşümün önceliğine değindi.

2000 senesinden önce yapılan binaların ayakta zor durduklarını iddia eden Prof. Sucuoğlu depreme dayanıksız bina sayısını yaklaşık 8 milyon olarak açıkladı. Hem İzmir hem de Elazığ depremlerinin şiddetli olmamasına rağmen yıkıma neden olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu bunun nedenini ise dayanıksız binalar olarak gösterdi.

Türkiye'de deprem riski yüksek olan ilçelere öncelik verilmesi gerektiğini belirten Prof. Sucuoğlu kentsel dönüşümün ancak bu şekilde etkili olabileceğini söyledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu da yapmış olduğu açıklamasında standart bir yaklaşım yerine mekansal planlama vurgusu yaptı.

Ancak bu şekilde Türkiye'nin depreme hazırlanabileceği belirtilirken bu bağlamda tüm önlemlerin deprem yarın olacakmış gibi acil alınması istendi. Özellikle de fay yasası konusunda talepler dikkat çekerken ilk etapta 18 ilin kapsam içine alınması bekleniyor.

Emlak365.com