Fikirtepe Kentsel Dönüşüm'de Sözleşme İmzalanmadan Gönderilen Tahliye Tebligatlarına İtiraz
İstanbul'da kentsel dönüşüm proje alanı olarak planlanan Kadıköy ilçesi Fikirtepe semtinde sorunlar aşılamıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da devreye girmesi ile 15 bin konutluk proje için harekete geçildi. Bu maksatla hak sahiplerine 1.300 yapıda 6 bin bağımsız bölüm için tahliye tebligatı gönderildi. Vatandaşllara ise bu tebligatlarda 150 gün içerisinde evleri boşaltmaları gerektiği bildirildi.
SÖZLEŞME İMZALAMADAN TAHLİYE TEBLİGATI
Evlerini boşaltmaları için tebligat alan konut sahipleri ise kendilerine gönderilen tebligatlara itiraz ediyorlar. Resmi sözleşme imzalamadıklarını söyleyen vatandaşlar kendilerine nasıl bir konut verileceğini, net emsal oranını, paylaşım oranlarını içeren resmi bir sözleşme imzalamak istiyorlar. Bu sözleşmenin imzalanmasının ardından ise evlerini tahliye edeceklerini vatandaşlar yetkililere ilettiler.
Bölgede yaşanan kentsel dönüşüm sorunlarına dair açıklama yapan Fikirtepe Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz, “10 yıldır bu bölgede kentsel dönüşüm sorunu yaşanıyor. Dolayısı ile vatandaşlar çok fazla bilgi sahibi oldular. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olaya müdahil olmasının ardından sorunların çözüleceği için mutlu olmuştuk. Ancak şu anda henüz yazılı bir sözleşme imzalanmadan vatandaşlara tahliye tebligatları yapılmaya başlandı. Talep edilmesine rağmen yazılı sözleşme aşaması devreye sokulmadı.” dedi.
EK BEDEL ÖDENECEK Mİ BİLİNMİYOR?
Vatandaşların itirazlarını dile getirmeye devam eden Ahmet Gediz, “Biz burada bizlere bir yazılı belge verilmesini sitiyoruz. Kimsenin inşaat oranı, emlas oran, kira bedeli gibi bir durumdan haberi yok. Bunu yazılı olarak vatandaşımız görse sorun kalmayacak. Şu an bu evler boşaltıldığı zaman vatandaş başına ne gelecek bilmiyor. Burada evler ne kaçak ne de gecekondu. Bedelini ödemiş vatandaşımız evi satın almış. Şimdi ek bedel ödenecek mi o da belli değil.” ifadelerini kullandı.
HAK KAYBI OLUŞMAYACAĞI SÖYLENMİŞ
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş ise yaptığı açıklamada, “Bakanlıkla yapılan görüşmelerde bize hak kaybı oluşmayacağı söylendi. Yalnızca küçük oranlarda küçülme olabileceği belirtildi. Biz bunu da sorun etmeyerek kabul ettik. Ancak tapular hazineye devredildi. Eski sözleşmelerin de feshedildiği bildirildi. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda kentsel dönüşümün 6306 sayılı yasanın 6a maddesine göre yapılacağı bildirildi. Oysa bizimle yapılan anlaşmada bize yüzde 50 kat karşılığı dışında tüm haklarımızın korunacağı ifade edilmiştir.” şeklinde konuştu.