Fırsatçı Ev Sahipleri Asıl Şimdi Yandı! İkiye Katlanan Konut Fiyatları Çok Sert Düşecek, Evini Satamayanlar Mecburen Fiyat Düşürecek

1 Haziran 2020 tarihi itibari ile başlatılan ucuz konut kredisi kampanyası sona erdi. Kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ödemesiz dönemli dev kredi kampanyası alınan ani bir kararla sonlandırıldı. Yüzde 0.64 faizle sıfır konut, yüzde 0.74 faizle ikinci el konut kredisi kullanılan kredinin sona ermesi ev sahibi olmak istiyorum diyen vatandaş kadar evini satmak isteyen tok satıcıları da şoka uğrattı. Konut fiyatlarına yarı yarıya zam yapan, ev sahibi olmak için fırsatı değerlendirmek iste
Fırsatçı Ev Sahipleri Asıl Şimdi Yandı! İkiye Katlanan Konut Fiyatları Çok Sert Düşecek, Evini Satamayanlar Mecburen Fiyat Düşürecek

1 Haziran 2020 tarihi itibari ile başlatılan ucuz konut kredisi kampanyası sona erdi. Kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ödemesiz dönemli dev kredi kampanyası alınan ani bir kararla sonlandırıldı. Yüzde 0.64 faizle sıfır konut, yüzde 0.74 faizle ikinci el konut kredisi kullanılan kredinin sona ermesi ev sahibi olmak istiyorum diyen vatandaş kadar evini satmak isteyen tok satıcıları da şoka uğrattı. Konut fiyatlarına yarı yarıya zam yapan, ev sahibi olmak için fırsatı değerlendirmek isteyen vatandaşı şoka uğratan fırsatçı ev sahipleri kampanyanın bitmesi ile büyük bir şok yaşadı. Konut kredisinde faizin yükselmesi ile konuta olan talebin azalacağı, evini satamayan fırsatçıların da yeniden fiyatları makul seviyelere çekmek zorunda kalacağı belirtiliyor. Konut fiyatlarına müdahale geldi, konut fiyatları düşecek mi, ev fiyatları ne olur, konut fiyatları düşecek mi, ev almak için doğru zaman mı? Soruların yanıtları haberimizde...

Kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank konut kredisi, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım Bankası da konut finansmanı paketlerinde uygulamış oldukları oranları düşürmüştü.



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan kampanya kapsamında Türkiye ilk kez 1 sene ertelemeli konut kredisi kampanyası ile tanışmıştı.



DEVLET BANKALARININ UCUZ KREDİ KAMPANYASI SONA ERDİ! ZİRAAT BANKASI, HALKBANK VE VAKIFBANK KONUT KREDİSİ AĞUSTOS 2020 FAİZ ORANI LİSTESİ GÜNCELLENDİ!



Cuma günü piyasalarda yaşanan kur şoku ve ucuz kredinin sürekli olarak enflasyon rakamlarını yukarı yönlü ittirmesi üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası peş peşe bir dizi karar açıkladı.



Açıklanan kararlar sonrasında dolar kurunun ateşi bir nebze azalırken bankaların kredi faiz oranlarını yükseltecek kararlar hayata geçirildi. İlk olarak Merkez Bankası piyasa yapıcı bankalara sağlamış olduğu ucuz finansman kaynağını kesti.



Fırsatçı Ev Sahipleri Asıl Şimdi Yandı! İkiye Katlanan Konut Fiyatları Çok Sert Düşecek, Evini Satamayanlar Mecburen Fiyat Düşürecek



PİYASA YAPICI BANKALAR HANGİLERİ?




  • Akbank T.A.Ş.

  • Denizbank A.Ş.

  • HSBC A.Ş.

  • QNB Finansbank A.Ş.

  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş.

  • Ziraat Bankası A.Ş.

  • Garanti Bankası A.Ş.

  • Halk Bankası A.Ş.

  • İş Bankası A.Ş.

  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.



DEVLET BANKALARININ YENİ KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?



Açıklanan listede kamu bankaları da yer alıyordu. Kamu bankaları Merkez'in ucuz likidite kaynaklarından mahrum kalmış oldu. Dolar kurunun ateşini söndürmek için Merkez Bankası örtülü faiz artışı yaptı ve likidite kaynaklarında kesintiye gitti. Bankaların paraya olan erişim maliyeti artarken bu da kredi faiz oranlarını yukarı yönlü itti.



Alınan tüm bu kararlar sonrasında kamu bankaları kredi kampanyasını güncelledi. Yapılan güncelleme ile sosyal hayatı destek kredisi için uygulanan faiz oranı yüzde 0,55 seviyesinden yüzde 0,69 seviyesine çekti. İkinci el ve sıfır araç kredisi desteği kampanyası sona erdi. Yine konut kredisi kampanyası bitti.



Sıfır konutlara verilen yüzde 0,64 faizli konut kredisi ve ikinci ele verilen yüzde 0.74 faizli konut kredisi desteği bitti. Konut kredisinde sunulan ilk taksit ödemesi için 1 sene erteleme imkanı da bitti.



Fırsatçı Ev Sahipleri Asıl Şimdi Yandı! İkiye Katlanan Konut Fiyatları Çok Sert Düşecek, Evini Satamayanlar Mecburen Fiyat Düşürecek



Yapılan yeni güncelleme sonrası devlet bankalarında konut kredisi faiz oranı 0-120 ay vade için yüzde 0,87 ve 121-180 ay arası için ise 0,99 olarak uygulanmaya başlandı. Erteleme imkanı ise 3 ay ile sınırlandırıldı.



KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? FIRSATÇI EV SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER VAR



Süreçte konut kredisi kampanyasının başlaması ile beraber satışta olan konut fiyatlarına bir gecede rekor zamlar gelirken vatandaş büyük mağduriyet yaşamıştı.



Özellikle de online ilan siteleri üzerinden favorilere eklenen ilanlarda vatandaş ekran görüntüsü alarak konut fiyatlarına fahiş zam yapan ev sahiplerini ifşa etmiş kamuoyunda büyük tepki oluşmuştu.



Kamu bankaları tarafından yapılan bu ani kredi hamlesi ev sahibi olmak isteyen vatandaş kadar evini satmaya çalışan ev sahiplerine de şok etkisi yarattı. Yükselen faiz oranları ve bozulan ekonomik göstergeler sonrasında vatandaşın konuta olan talebinde azalma yaşanacağı belirtilirken azalan bu talebin konut fiyatlarına zorunlu indirim olarak yansıyacağı belirtiliyor.



EVİNİ SATAMAYAN EV SAHİBİ MECBUREN FİYAT İNDİRECEK



Konu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa "Ağustosla birlikte konuta olan talebin azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi fırsatçı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketleri. Fiyatları aşırı artırmaları ve gerçek değerinin çok üstünde bedel istemeleri konutun satılmamasına neden oluyor.Evini satamayan kişi mecbur fiyatı indirecek" diyerek ev sahiplerini kötü günler beklediğini söyledi.



Konut fiyatlarında talebin azalması ile beraber bir dengelenme yaşanacağı belirtilirken fiyatlar üzerinde talebin belirleyeceği bir etken olacağı dile getiriliyor.



Emlak365.com