Gayrimenkul İktisap Tarihi Nedir?
İktisap kelime anlamı olarak edinme, kazanma anlamına gelmektedir. Gayrimenkul sektöründe ise iktisap bir gayrimenkulu edinme, sahiplenme anlamında kullanılmaktadır. Resmi olarak kişinin gayrimenkulu edinme anlamında gelmektedir.
GAYRİMENKULDE İKTİSAP NASIL OLUR?
4721 sayılı Medeni Kanun’un 705. maddesine göre gayrimenkulde iktisap mülkiyetin kazanılması ile tescil olur. Tescilin olması için tapuda devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi zorunludur.
GAYRİMENKUL İKTİSAP TARİHİ NEDİR?
Tapu devir işlemlerinin yapılması ile tescil gerçekleştirilmiş olarak kabul edilirken tapuda tescil işleminin gerçekleştiği tarih ise iktisap tarihi olarak kabul edilir. İktisap konusunda miras, cebri icra ya da kamulaştırma gibi durumlarda uygulama farklı olup bu gibi durumlarda tapu devri yapılmadan mülkiyet hakkı yani iktisap kazanılmış olarak kabul edilir.
Ancak yinede gayrimenkul sahibinin mülkiyet hakkına konu olan taşınmaz için kiralama yada satış işlemi yapmak için yine de öncelikle tescil işlemini yapması yani tapu işlemlerini gerçekleştirmesi şartı aranır.
GAYRİMENKUL İKTİSAP BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
İktisap bedeli ve tarihi aynı zamanda değer artış kazancı vergisi hesaplaması için kullanılır. Bu nedenle iktisap tarihi çok önemlidir. İktisap bedeli hesaplaması için söz konusu taşınmazın satılacağı tarihteki TÜFE oranındaki artış temel alınır.
TEFE rakamlarında yaşanan artış yüzde 10'u geçmezse yeniden hesaplama ve endeksleme yapılmazken yine gayrimenkulun satılacağı ay içerisinde açıklanan TEFE oranı hesaplamaya dahil edilmez. TEFE oranı üzerinden hesaplanan iktisap bedeli ile değer artış kazancı vergisi belirlrenmiş olur.