Gayrimenkul İktisatçısı Büyükduman Değerlendirdi: Faizlerdeki Yükseliş Sonrası Konutta Rekor Dönemi Sona Mı Erdi?

Temmuz ayında 220 bini aşan konut satış rakamları ile tüm zamanların rekorunu kıran konut satış rakamlarını değerlendiren Gayrimenkul İktisatçısı Dr.
Gayrimenkul İktisatçısı Büyükduman Değerlendirdi: Faizlerdeki Yükseliş Sonrası Konutta Rekor Dönemi Sona Mı Erdi?

Temmuz ayında 220 bini aşan konut satış rakamları ile tüm zamanların rekorunu kıran konut satış rakamlarını değerlendiren Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman yükselen faiz oranlarının konut satış rakamlarını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. Konut satış rakamları düşecek mi, faizlerin yükselmesi konut fiyatları ve konut satış rakamlarını nasıl etkiler, konut fiyatları ne olur?

Kamu bankaları tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde başlatılan tarihi konut kredisi desteği kampanyası ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış ve tüm zamanların en yüksek konut satış rakamına Temmuz ayında ulaşılmıştı.



Ağustos ayı itibari ile konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş ve kamu bankalarının ucuz kredi desteği kampanyalarını sonlandırması sonrasında gözler yeniden konut ve gayrimenkul sektörüne çevrilmişti.



YÜKSELEN KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI EV SATIŞ RAKAMLARINI NASIL ETKİLEYECEK?



You Tube kanalı üzerinden konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman "Temmuz ayı konut satış rakamları 230 bin adetle tüm zamanların rekorunu kırmış oldu. Haziran ayında başlayan konut kredi faiz oranları Haziran ayındaki konut satış rakamlarını 190 bin rakamına taşımıştı.



Temmuz ayında 100 bin konut satışı kredisiz olarak gerçekleşti. Burda dikkat edilmesi gereken nokta birinci el konutlara yüzde 0.64 faiz oranı ile ikinci ele oranla daha cazip koşullar sunulmasına rağmen vatandaş yine de ikinci el konutu tercih etti.



Konut kredisi çekmek isteyen kişiler sunulan düşük kredi faiz oranları ile bir anda harekete geçti. Düşen kredi faiz oranları ile beraber vatandaş harekete geçti, alımda bulundu.



Yeni konut fiyatları reel olarak yüzde 15 olarak artıyor, inşaat maliyetleri reel olarak yüzde 5 geriliyor. Bu bize gösteriyor ki arz yükselmemiş, inşaat maliyetleri enflasyonun bile altında kalmış.



Fiyat değişimlerine aylık olarak bakarsak Mayıs ayında yüzde 6 artmıştı. Faiz indirimleri ve teşvikleri Haziran ayında başlamıştı. Haziran ayında bu ölçüm yüzde 2,5 oranı ile sınırlı kaldı.



Faiz indirimlerinin tetiklediği bu fiyat artışı rakamının kısmen faizlerin yükselmesi ile geri verileceğini tahmin ediyorum" dedi.



Emlak365.com