Haciz Kararında Yasal Haklar! Hangi Mallara ve Maaşlara, Ödeneklere Haciz Uygulanamaz?

Çeşitli borçlar nedeniyle hakkında icra takibi çıkmış ve haciz kararı alınan vatandaşların bazı hakları bulunuyor.
Haciz Kararında Yasal Haklar! Hangi Mallara ve Maaşlara, Ödeneklere Haciz Uygulanamaz?

Çeşitli borçlar nedeniyle hakkında icra takibi çıkmış ve haciz kararı alınan vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu haklar kapsamında vatandaşların bazı malları ve ödeneklerine haciz konulamaz. Bu hakların detaylarını haberimizde inceledik.

Borcu olan ve hakkında icra takibi başlatılan, mallarına haciz kararı konulan vatandaşların yasal koruma altında olan malları bulunur. Ayrıca ilgili düzenleme hükümleri kapsamında haciz konulamayacak maaş ödemeleri de vardır. Vatandaşların bilgi sahibi olması gereken bu noktaları aktarıyoruz.



HANGİ MAAŞLAR VE MALLARA HACİZ UYGULANMAZ?



Haciz konusunda ve icra takbi öncesinde sonrasında vatandaşların önemli bir kısmı kendi yasal haklarını bilmiyorlar. Bu haklar vatandaşlar için oldukça önemli olmakla beraber hayat kurtarıcı olabilir. Vatandaşların icre takibi konusunda ilk hakları itiraz işlemleri. icrat takibi için itiraz işlemlerinde başvuru süreci oldukça önemlidir. Zira icra takibinde itiraz süreci 7 gündür. Vatandaşların ilgili icra takibi kapsamında itirazlarını süreç dolmadan yapmaları gerekiyor.



Tüm bu süreçlerin ardından mevzuat gereği haciz süreci başlamışsa bu dönemde de vatandaşların bazı haklar bulunuyor.



Bu mallar haciz edilemez; Bedeni çalışmasına bağlı işyeri sahibinin mesleğini sürdürmesi için gerekli olan her türlü eşyası. Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları. Borçlunun hali ile münasip (yaşantısı ile uyumlu) evi, aile bireyleri için lüzumlu eşya ve aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması halinde bunlardan biri. Ayrıca çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanlar için özel bir madde bulunuyor. Bu maddeye göre çiftçinin geçiminde gerekli olan tüm aletler, nakil vasıtası ve hayavn yetiştiricileri için üç aylık yem ve yataklıkları haciz dışıdır.



Bu maaşlar haciz edilemez; Ödemeler konusunda da uygulanan düzenlemeler mevcut. Buna göre vatandaşların "SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşı. Çalışanın maaşının dörtte birinden fazlası. Ordu ve zabıta hizmetlerinde malül olanların emeklilik maaşı ile ailelerine bağlanan maaşlar. Öğrenci bursları. Bedeni zarar nedeniyle kişinin kendisine ve ailesine ödenen tazminatları" haciz dışıdır.



Emlak365.com