Hazineden Çiftçilere Müjde! Hazine Arazilerinin Çiftçiye Tarım Arazisi Olarak Kiralama Şartları Neler, Kimler, Nereye Başvuru Yapacak?

16 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 400) ile Hazine adına kayıtlı tarım arazilerinin kiraya verilmesi hakkında yeni düzenlemeler belirlendi.
Hazineden Çiftçilere Müjde! Hazine Arazilerinin Çiftçiye Tarım Arazisi Olarak Kiralama Şartları Neler, Kimler, Nereye Başvuru Yapacak?

16 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 400) ile Hazine adına kayıtlı tarım arazilerinin kiraya verilmesi hakkında yeni düzenlemeler belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında Hazine arazileri çiftçilere 10 yıl kiraya verilecek. Peki, tarım arazi kiralama şartları neler, Hazine arazilerinin çiftçilere kiralanması için başvurular nereye yapılacak, tarım arazisi kiralama bedeli ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dün Resmi Gazete ile yayımlanan yeni Milli Emlak Genel Tebliği ile tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması konusunda uygulanacak olan şartlar belirlendi.



Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tarımsal üretimin artırılması ve tarımsal istihdamın desteklenmesi amacı ile hayata geçirilen ortak proje ile atıl durumda olan Hazine adına kayıtlı tarım arazileri düşük fiyatlarla çiftçilere ve yeterli talebin olmadığı yerde vatandaşlara tarım amaçlı kiraya verilecek.



HANGİ İLLERDE HAZİNE ARAZİLERİNİN ÇİFTÇİLERE KİRALANMASI İÇİN BAŞVURULAR ALINACAK?



Dün konu hakkında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ilk etapta tarım arazilerinin kiralanacağı illeri Konya, Aksaray, Kütahya, Samsun, Eskişehir, Afyonkarahisar olarak açıkladı.



Çiftçiler bu illerde yer alan 41,5 milyon metrekareye sahip arazilerden başvuru başına en fazla 60 dönüme kadar hazine arazisi üzerinde tarım yapmak için başvuruda bulunabilecek.



Yayımlanan yeni tebliğ kapsamında Hazineye ait tarım arazilerinin kiralanması hakkındaki sorular da yanıt bulmuş oldu. Tebliğde yer alan maddelere göre mülkiyeti hazineye ait olan tarım arazileri çiftçilere 10 sene süreli olarak kiraya verilecek. Tarım arazisinin olduğu yerde çiftçilerden yeterli talep gelmezse ve arazi boşta kalırsa normal vatandaşlarda da çiftçilik yapmak için tarım arazisi kiralama hakkına sahip olacak.



HAZİNE ARAZİLERİNİN ÇİFTÇİLERE KİRALANMASI KONUSUNDA TARIM ARAZİSİ KİRA BEDELİ NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?



Hazine arazilerinin kiralanma süresi 10 sene olarak belirlenirken bu hususta en çok merak edilenlerin başında tarım arazisinin kiralama bedeli yer alıyordu.



Söz konusu rakam Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Bakan Kurum yapmış olduğu açıklamasında kiralanacak olan hazine arazisinin rayiç bedeli üzerinden hesaplama yapılacağını ve bu rakamın üzerinden ilk yıl yüzde 1,5 oranında ücret talep edileceğini duyurdu.



RAYİÇ BEDEL NEDİR?



Konut, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için güncel piyasa koşulları dikkate alınarak belirlenen ve yıllar içerisinde yeni koşullara göre güncellenerek değişen taşınmaz bedeline rayiç bedel adı verilmektedir.



Emlak365.com