Hazır Beton Endeksi Mart 2021 Raporu Sektöre Umut Oldu

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Hazır Beton Endeksi Mart 2021 raporu açıklandı. Raporda yükselişler meydana gelirken yapılan değerlendirmede faaliyetteki yükselmenin ümit verici olduğu bildirildi.
Hazır Beton Endeksi Mart 2021 Raporu Sektöre Umut Oldu

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Hazır Beton Endeksi Mart 2021 raporundan elde edilen sonuçlara göre sektörde pozitif bir hava hakim olmaya devam ediyor. Yıla düşük seviyede başlayan faaliyetin Şubat ve mart aylarında yukarı yönlü hareket ettiği gözlemlendi.

Yayınlanan rapora göre yılın ilk iki ayında yüksek seyreden güven ve beklentide bir miktar gerileme meydana geldi. Ancak yine de eşik değerin hemen altında yer alması büyük bir sorun teşkil etmedi. Mart ayı içerisinde ise para piyasalarındaki gelişmeler piyasa beklentilerinin şekillenmesinde belirleyici rol oynadı.

HAZIR BETON ENDEKSİ MART AYI VERİLERİ

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Hazır Beton Endeksi Mart 2021 raporuna göre Hazır Beton Endeksi 2020 yılının Mart ayına kıyasla yüzde 1,4 yükseldi. Beklenti Endeksi yüzde 2,3, Güven Endeksi yüzde 1,7 ve Faaliyet Endeksi de yüzde 0,2 yükseldi.

Raporda kullanılan ifadelere göre Mart ayı içerisinde bütün endeksler salgının 2020 mart ayında Türkiye'yi etkisi altına aldığı döneme göre yükselişe geçti. En olumsuz değerlendirilebilecek veriler dahi salgının başlangıcının üzerindeki gerçekleşti. Faaliyet kısmında ise beklenen artışın gerçekleşmemesinin nedenleri olarak yüksek faiz, yüksek konut fiyatları ve belirsizlik gösterildi.

ENDEKS VERİLERİNİ YORUMLADI

THBB Yönetim kurulu Başkanı Yavuz Işık da bir değerlendirme yaparak, “Türkiye'de normalleşme adımları sektörde güvenin ve beklentinin yüksek kalmasında etkili olmuştur. Türkiye ekonomisini Mart ayında etkileyen gelişmeler inşaat sektörü üzerinde de aynı etkiyi göstermiştir. Yüksek faizin olduğu bir ortamda inşaat sektörünün bundan olumsuz etkilenmemesini beklemek mümkün değildir.” dedi.

Mart ayı Hazır Beton Endeksleri hakkında yorum yapan Yavuz Işık, “Hem üretici hem de tüketicinin gözünde güven ve öngörülebilirlik tesis edilmelidir. Bu inşaat sektöründe sürdürülebilirliğin en önemli etkenidir. Bu açıdan Türk reel sektörünün beklentilerine cevap verecek bir Merkez Bankası çok mühim bir vazife yapmaktadır.” şeklinde konuştu.