Hisseli Tapuların Kentsel Dönüşüme Girmesiyle Hissedarlara Verilen Konut Sahibi Olma Hakkı

Kentsel dönüşüm programları kapsamında yer alan konutlarda ortak olan hissedarlar için merak edilen nokta, yeni evlerden nasıl hak sahibi olunacağı.
Hisseli Tapuların Kentsel Dönüşüme Girmesiyle Hissedarlara Verilen Konut Sahibi Olma Hakkı

Kentsel dönüşüm programları kapsamında yer alan konutlarda ortak olan hissedarlar için merak edilen nokta, yeni evlerden nasıl hak sahibi olunacağı. Kentsel dönüşüm projelerine dair detayları ve hak tespit işlemlerini haberimizde aktarıyoruz.

TOKİ Başkanlığı'nın Kentsel Dönüşüm Projeleri her geçen dönem yeni şehirlere, yeni ilçelere ulaşıyor.



2020 yılında meydana gelen Elazığ ve İzmir depremleri, eski binaların ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi. Depremlerin yıkıcı etki oluşturması ve can kayıplarına neden olması kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesine neden oldu.



KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HAK SAHİBİ OLMAK



Kentsel dönüşüm çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı çok sayıda il ve ilçede yer alan eski yerleşim birimleri için kentsel dönüşüm çalışması gerekleştirmeye hazırlanıyor.



Oturduğu evi, binası yıkılacak olanlara kentsel dönüşüm kapsamında kira desteği de sağlanırken esas merak edilen hak, eski konuta yeni konut verilip verilmemesi.



TOKİ bu durumlar için kapsamlı bir çalışma gerçekleştiriyor. Eski konutun değerini belirliyor yeni konutun değeri ile karşılaştırıyor. Eşit çıkarsa bir konuta bir konut değişimi oluyor. Ancak eşit çıkmazsa vatandaşlara ödemeleri gereken tutar için uzun vadeli taksitli ödeme planı oluşturuluyor. Bunun yanında eğer kişinin konutu daha değerli ise hak sahipliği oranında yeni projeden konut veya konutlar veriliyor.



Hisseli Tapularda



Eğer bir konutta birden fazla hissedar varsa TOKİ bu durumlarda özel bir durum uyguluyor. Bu durumun ne olduğu ve nasıl uygulandığına ilişkin TOKİ Başkanlığı, "Komisyonca yürütülen takdir/değerleme işlemlerinde, mevcut hisse oranları gözetilerek konutlarla ilişkilendirilir. Hisseler karşılığı takdir olunan bedeller ile hak sahipleri borçlanma seçeneklerini kullanırlar." açıklamasında bulundu.



Emlak365.com