İkinci El Konut Piyasası Raporu Yayımlandı!

Türkiye'de 2020 yılında pandemi salgınına rağmen kamu bankaları tarafından verilen konut kredisi desteği ile konut satış rekoru kırılırken ikinci el konut satış rakamları sıfır konutları geride bıraktı.
İkinci  El Konut Piyasası Raporu Yayımlandı!

Türkiye'de 2020 yılında pandemi salgınına rağmen kamu bankaları tarafından verilen konut kredisi desteği ile konut satış rekoru kırılırken ikinci el konut satış rakamları sıfır konutları geride bıraktı.

ENDEKSA VE Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) tarafından hazırlanan İkinci El Konut Piyasası raporu yayımlandı. 2020 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayını kapsayan 4. çeyrek bölümünü kapsayan rapor ile yapılan satış rakamları ilan edildi.



2020 YILININ SON ÇEYREĞİNDE KAÇ ADET 2. EL KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ?



2020 senesinin son çeyreğinde yükselen konut kredisi faiz oranlarının da etkisi ile ikinci el konut satış rakamında büyük oranda düşüş yaşandı. TÜGEM ve Endeksa ortaklığı ile hazırlanan 2. El Konut Piyasası Raporu verilerine göre 2020 yılının 4. çeyreğinde konut satış rakamları bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 oranında düştü.



Yaşanan bu düşüşe rağmen yıllık bazda konut satış rakamı ise yüzde 23 oranında artış gösterdi. Konut satış rakamlarının son çeyrekte düşmesinin ana nedeni yükselen faiz oranları olarak gösterilirken yılın genelinde yaşanan artış için de kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli yüzde 0.69 faizli konut kredisi kampanyasının etkisi gösterildi.



Meydana gelen bu dalgalanma ile beraber konut kredisi faiz oranlarının konut satış rakamlarının üzerindeki etkisi bir kere daha gözler önüne serilmiş oldu.



TÜRKİYE'DE 2020 YILININ SON ÇEYREĞİNDE 227 BİN 506 ADET İKİNCİ EL KONUT SATILDI!



Açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde 2020 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayında yaşanan yüzde 30 oranındaki düşüşe rağmen 227 bin 506 adet konut satışı gerçekleştirilmiş oldu. 2020 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 499 bin 316 adet konut satışı yapılırken bu konutlardan 1 milyon 29 bin 576 tanesi ise ikinci el konutlardan oluştu.



Yani 2. el konut satışının payı yüzde 69 seviyesine ulaşarak büyük bir rekora imza atılmış oldu.



Emlak365.com