İlk Evini Almayı Planlayanların Değerlendirebileceği Destek, Teşvik ve Yardımlar

İlk defa ev almaya hazırlanan vatandaşlar devlet kurumlarından veya bankalardan çeşitli destek ve teşvik ödemeleri alabilirler.
İlk Evini Almayı Planlayanların Değerlendirebileceği Destek, Teşvik ve Yardımlar

İlk defa ev almaya hazırlanan vatandaşlar devlet kurumlarından veya bankalardan çeşitli destek ve teşvik ödemeleri alabilirler. Ev alımlarında uygulanan bu ödemelerin neler olduğunu, hangi şartlarda alınabileceğini ve teşvik ödemelerinden nasıl faydalanılacağını adım adım anlatıyoruz.

Devletin her alanda sağladığı destek, yardım ve teşvikler konut alımları için de uygulanıyor.



Ev alımlarında göz ardı edilebilen bu destekler ile binlerce liralık yardım almak mümkün olabiliyor. İlk defa ev alacak olan vatandaşların mutlaka incelemeleri gereken bu destek ödemelerinin neler olduğunu ve nasıl faydalanıldığını aktarıyoruz.



EV ALACAKLARA 31 BİN TL'YE VARAN KONUT HESABI TEŞVİKİ



Ev alacak olan vatandaşlar için değerlendirilecek ilk desteğin başında, devlet katkılı konut hesabı geliyor.



Devlet katkılı konut hesabında teşvik almak isteyenlerin, ev alma planlamalarını uzun vadeli yapmaları gerekiyor. Bu destek ev almak için birikim yapmaya başlayacak olan vatandaşların birikimlerini bankada düzenli olarak yapmalarını sağlamak amacıyla verilir.



Bankalardan açılacak konut hesabı ile birikim yapmaya başlayacak olan vatandaşlar en az 36 ay düzenli birikim yaparlarsa konut hesabı desteğinden yararlanırlar. Konut hesabı desteğinde birikim süreci 48 ay veya 60 ay olarak da uygulanır. Süre ve birikim yapılan tutar arttıkça sağlanan destek tutarı da yükselir.



Ne Kadar Destek Ödemesi Alınır?



İlk Evini Almayı Planlayanların Değerlendirebileceği Destek, Teşvik ve Yardımlar



Vakıfbank üzerinden konut hesbaı açılması ve üst düzeyden birikim yapılması durumunda alınacak destek tutarlarına dair tablo yukarıda ki gibi olacak. Vatandaşlar konut hesabı ile tek seferde 31 bin TL teşvik alabilirler.



İHTİYAÇ SAHİPLERİNE İKİ FARKLI DESTEK AİLE BAKANLIĞI'NDAN



İlk defa ev alacak olup ihtiyaç sahibi olan ailelere Aile Bakanlığı tek seferlik ödeme yapar. Bu ödemeler ev yapımları için sağlanır. Zor durumda bulunan sağlıksız koşullarda yaşayan aileler, aylık hane gelir düzeyleri düşük ise bu yardımlara başvuru yapabilirler.



Bakanlık tarafından sağlanan yardım ödemelerine ilişkin yapılan bilgilendirme açıklamasında "Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır." bilgisi verildi.



Ne Kadar Ödeme Yapılır?



Aile Bakanlığı tarafından 2020 yılı içerisinde güncellenen rakamlara göre; vatandaşlar prefabrik ev yapımları için devletten 30 bin TL destek ödemesi alabilirler. Prefabrik ev yerine betonarme ev yapacak olanlara yapılan ödeme tutarı 40 bin TL olarak uygulanacak.



Başvuru işlemleri Aile Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü il ilçe birimlerine yapılacak.



İlk Evini Almayı Planlayanların Değerlendirebileceği Destek, Teşvik ve Yardımlar



KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA VE KREDİ DESTEĞİ



Devlet evi kentsel dönüşüm kapsamına alınan vatandaşlara da hem kredi desteği hemde kira desteği sağlıyor.



Çevre Bakanlığı ve belediyeler kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılan vatandaşlara her ay düzenli kira ödemesi yapar. Kira ödemeleri belli bir süreye kadar olup illere göre değişir. Nüfus yoğunluğu kalabalık olan şehirlerde ki ailelere daha yüksek kira ödemesi sağlanır.



TOKİ kapsamında evi kentsel dönüşüme giren vatandaşlar yeni konutlar için borçlanırlarsa kredi imkanı sunuluyor. TOKİ bu vatandaşalara uzun vadeli düşük taksitli ödeme seçenekleriyle kolay ödeme seçenekleri sunar.



Emlak365.com