İmar Planına Nasıl İtiraz Edilir? İtiraz Dilekçesi Örneği
Belediyeler tarafından ilan edilen imar planına hak sahiplerinin itiraz etme hakkı bulunuyor. İmar planı düzenlemesi kapsamında yapılan değişiklikleri beğenmeyen vatandaşlar için itiraz işlemlerinin nasıl yapılacağını araştırdık.
Herhangi bir belediyede imarsız arazisi bulunan vatandaşların imar çalışmaları sonrasında arazilerinde bazı değişimler olur.
Belediye başkanlıkları imar planına ilişkin tüm tabloyu ve listesi belli bir süre boyunca askıya asarlar. Bu askıda kalma süreci boyunca vatandaşlar imar planlarına itiraz işlemlerini gerçekleştirebilirler. İşte aşama aşama izlenecek yol.
İMAR PLANINA İTİRAZ İŞLEMLERİ
Beledite başkanlıkları uygulamaya koymak istedikleri imar planlarını binalarına asarlar. İmar planına dair tablolar ve diğer bilgilerin yer aldığı bu listeler bir ay boyunca askıda kalır. Bu bir aylık sürenin başladığı ayrıca kurumun web sitesi üzerinden de ilan edilir. Vatandaşlar imar planıyla uygulamaya girecek olan değişiklikleri bu şekilde haberdar olurlar. Eğer imar planında vatandaşların mağduriyeti olduğunu düşündükleri bir durum oluşmussa yazılı olarak itiraz da bulunacaklar.
İtiraz işlemleri için öncelikle imar planı hazırlayan kuruma dilekçe sunacak olan vatandaş bu dilekçelerinin yanında arazilerine ait tapularının fotokopilerini de ekleyecekler. Dilekçe hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta, bu dilekçenin itiraz dilekçeci olması. Yapılan en önemli hata ise itiraz dilekçelerinin mahkemeye yazılacak dava dilekçesi gibi doldurulması.
60 Gün Cevap Gelmezse Dava Açma Hakkı Doğar
İmar planına itiraz işlemleri askı süresi kadar yani bir aydır. Bu süre içinde itiraz başvurusu yapan vatandaşlara 60 gün içinde cevap gelmezse dava açma hakkı doğar. Bu dava sürecinde bir önemli nokta ise imar planının uygulanması durumunda telafisi güç zarara uğrayacağınızı düşünüyorsanız, dava dilekçenizde yürütmenin durdurulmasını talep etmelisiniz.