İnşaat Demiri Fiyatlarına 1 Yılda Yüzde 94 zam Geldi, Kamu Müteahhitlerine Fiyat Farkı Kararnamesi 2021 Talebi Yeniden Gündeme Geldi!
Yükselen faiz oranları, pandemi nedeni ile getirilen kısıtlamalar ve ekonomide yaşanan dalgalanma sonrasında inşaat sektöründe daralma tüm hızı ile devam ederken süreçte inşaat malzemelerine gelen yüksek zamlar da sektörün belini büktü.
Gayrimenkul sektöründe pek çok inşaat firması yeni konut projeleri için erteleme kararı alarak bekleme pozisyonunda kalmayı tercih ederken kamu müteahhitleri ise ihale ile daha önce almış oldukları işleri teslim etme konusunda sıkıntı yaşamaya başladı.
KAMU MÜTEAHHİTLERİ BATIYOR! KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI VERİLECEK Mİ?
Konu hakkında resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Gaziantep MÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Adıgüzel yaşanan süreci değerlendirerek gelen zamlar sonrasında çok acil fiyat farkı kararnamesi çıkarılması gerektiğini söyledi. Ali Adıgüzel İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yüzde 25 kapasite ile çalışma talimatı sonrasında inşaat demiri fiyatlarında yükseliş yaşandığını belirterek hizmet vermiş oldukları bölge olan Payas'ta inşaat demiri fiyatının 6 bin 350 liraya yükseldiğini belirterek bölgede 8'lik ve 10'luk inşaat demiri bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Firmaların ihracata çalıştığını belirten Adıgüzel iç piyasada mal temin etmekte zorlandıklarını dile getirmişti. Ali Adıgüzel yapmış olduğu son paylaşımında ise Mayıs ayı itibari ile Payas'da bulunan fabrikalarda inşaat demiri satış fiyatı için 6 bin 600 TL rakamının uygulanmaya başlandığını belirterek son 1sene içerisinde demir fiyatlarına gelen zam oranının yüzde 94 seviyesini aştığını söyledi.
Yaşanan bu rekor yükselişe rağmen fiyat farkı kararnamesi çıkarılmamasını eleştiren Adıgüzel "İnşaat Demiri Payas ta ki fabrikalarda 6.600-TL den satılıyor. Son bir yılda gelen zam %94,10 oldu. Fiyat Farkı Kararnamesi için bu zammın ne olması gerekiyor? Allah aşkına sesimizi duyan var mı?" diyerek çok acil fiyat farkı kararnamesi çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
FİYAT FARKI KARARNAMESİ NE DEMEK?
Sözleşme imzalanarak yapımı taahhüt edilen işin ihale tarihi ile iş programı kapsamında belirlenen takvime göre hayata geçiriliceği tarih arasındaki fiyat değişimi rakamı fiyat farkı olarak kabul edilmekte olup 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun 8. Maddesi kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından kararname çıkarılarak bu farkın telafi edilmesine ise fiyat farkı kararnamesi adı verilmektedir.