İnşaat Demiri Fiyatlarına Yüzde 116 Zam Şoku! Fiyat Farkı Kararnamesi Çıkarılacak Mı?

inşaat demiri fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken demir fiyatlarına gelen zamların yanı sıra çimento ve çelik fiyatlarından yaşanan artışta müteahhitleri zora soktu. Kamu müteahhitleri almış oldukları işleri tamamlamakta büyük sıkıntı yaşarken ucuz konut üretimi de büyük darbe yedi. Peki, kamu yatırımları ve konut fiyatları nasıl etkilenecek, konut fiyatlarına zam gelir mi, fiyat farkı kararnamesi 2021 çıkacak mı?
İnşaat Demiri Fiyatlarına Yüzde 116 Zam Şoku! Fiyat Farkı Kararnamesi Çıkarılacak Mı?

İnşaat sektörü bir süredir yükselen girdi maliyetleri nedeni ile sıkıntılı bir dönem geçirirken yaşanan artış ne yazık ki pek çok müteahhidi iflas noktasına taşıdı. Özellikle de kamu müteahhitleri ihale ile almış oldukları projelerde öngörülemez maliyet artışları nedeni ile artık iş yapamaz hale gelirken fiyat farkı kararnamesi beklentisi bir kere daha gündeme getirildi.

Konut üretimi yapan müteahhitler ise yaşanan artış nedeni ile artık eski fiyatlarla konut satmanın imkansız hale geldiğini belirterek stoklu olmayan yani yeni üretilen konutlar için satış fiyatlarına 2021 yıl sonuna kadar kademeli olarak zamların yansıtılacağını duyurdu.

FİYAT FARKI KARARNAMESİ 2021 ÇIKACAK MI?

Demir - Çelik ve çimento fiyatlarına gelen zamlar nedeni ile kamu müteahhitleri büyük bir sıkıntıya düşerken devam eden işlerde fiyat farkı kararnamesi bir kere daha gündeme geldi. Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren ön görülmesi mümkün olmayan ek maliyetlerin yaşandığını belirterek demir fiyatlarına son 1 senede gelen zammın yüzde 116 olduğunu söyledi.

Demir fiyatlarına yapılan yüzde 116'lık zammın ne enflasyon ne de dolar kurunda yaşanan yükseliş ile açıklanamayacağını belirten Eren bu düzeyde kalan demir fiyatları ile kamu yatırımlarının devam etmesinin ve ucuz konut satmanın mümkün olamayacağını belirterek etkin ve adil bir fiyat farkı kararnamesinin acilen çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ İNŞAAT SEKTÖRÜ ZORDA!

Eren sayıları 200'ü aşkın sektörü besleyen inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu belirterek "Demir çelik üreticilerinin bir nebze fedakarlık yapmasını bekliyoruz. Yine inşaat demiri için fiyat farkı hesaplaması yapılırken kullanılan formül şu anda yaşanan maliyeti karşılamaktan oldukça uzak kaldı. Bu nedenle endeksi doğru yansıtacak adil bir fiyat farkı düzenlemesinin acil olarak çıkarılması gerekiyor" diyerek aksi durummda kamu yatırım projelerinde aksamalar yaşanabileceğini dile getirdi.