İnşaat Maliyet Endeksi Başdöndürdü: Yeni Konut Üretimi Maliyeti Yüzde 45 Yükseldi!

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Temmuz 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile müteahhitlerin greve gitmesine neden olan maliyetlerdeki artışın sürdüğü görüldü.
İnşaat Maliyet Endeksi Başdöndürdü: Yeni Konut Üretimi Maliyeti Yüzde 45 Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Temmuz 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre inşaat sektöründe müteahhitlerin 9 Eylül 2021 tarihi itibari ile greve gitmelerine neden olan maliyetlerdeki artışın hiç hız kesmeden devam ettiği ortaya çıktı.

Açıklanan rapora göre inşaat sektöründe maliyet artışı devam etti. İnşaat maliyet endeksi verilerinde yıllık bazda yüzde 44.76 oranında artış yaşanırken aylık bazda yaşanan artış ise yüzde 2,56 olarak kayıtlara geçti.

BİNA İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YILLIK BAZDA YÜZDE 45 ARTIŞ GÖSTERDİ!

İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,76 oranında artış gösterdi.. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,13 oranında artış gösterirken işçilik endeksi ise yüzde 1,06 arttı.. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 56,41, işçilik endeksi yüzde 21,01 artış göstermiş oldu.

İnşaat Maliyet Endeksi Başdöndürdü: Yeni Konut Üretimi Maliyeti Yüzde 45 Yükseldi!

KONUT FİYATLARINA ZAM GELİR Mİ?

Açıklanan rapora göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,63, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,15 oranında arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,29 oranında yükselirken, işçilik endeksi ise yüzde 1,00 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57,25, işçilik endeksi yüzde 21,18 arttı.

Böylelikle müteahhitlerin yeni konut üretimi maliyetleri yıllık bazda yüzde 45,15 oranında artış gösterirken malzeme endeksinde yaşanan yükseliş ise yüzde 52,25 olarak kayıtlara geçti. İMKON tarafından açıklanan karar ile müteahhitler maliyetlerde yaşanan artışları neden göstererek grev kararı almış ve şantiyelerde 15 günlük iş bırakma eylemi başlatmıştı.

TÜİK tarafından açıklanan son rapor müteahhitlerin maliyetler konusunda haklı olduğunu gözler önüne sererken konut fiyatlarına zam konusunda ise tartışmalar devam ediyor. Yıl sonuna kadar kademeli olarak konut fiyatlarına yüzde 40 oranında zam gelebileceği belirtilirken artan konut fiyatları ve kredi faiz oranları sonrasında vatandaşların ev alamaz hale geldiklerini belirten müteahhitler artık satamayacakları endişesi ile yeni konut projelerini rafa kaldırıyor. Azalan konut arzı ev fiyatlarının daha hızlı yukarı çıkmasına neden oluyor.