İnşaat Maliyet Endeksi Yüzde 28 Artış Gösterdi, Konut Fiyatlarına Zam Gelir Mi?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Ocak 2021 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre konut fiyatları için en önemli belirleyici olan kriterler arasında yer alan inşaat maliyet endeksi hızlı yükselişini sürdürdü.İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ OCAK AYINDA YÜZDE 27.82 ORANINDA YÜKSELDİ! TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya oranla yüzde 7,44 oranında yükseliş yaşarken yaşanan yükseliş bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,82 olarak
İnşaat Maliyet Endeksi Yüzde 28 Artış Gösterdi, Konut Fiyatlarına Zam Gelir Mi?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Ocak 2021 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre konut fiyatları için en önemli belirleyici olan kriterler arasında yer alan inşaat maliyet endeksi hızlı yükselişini sürdürdü.

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ OCAK AYINDA YÜZDE 27.82 ORANINDA YÜKSELDİ!

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya oranla yüzde 7,44 oranında yükseliş yaşarken yaşanan yükseliş bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,82 olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya oranla ise malzeme endeksi yüzde 3,22 oranında, işçilik endeksi ise yüzde 17,69 oranında arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 32,17 oranında, işçilik endeksi ise yüzde 19,45 oranında artış göstermiş oldu.

İnşaat Maliyet Endeksi Yüzde 28 Artış Gösterdi, Konut Fiyatlarına Zam Gelir Mi?

BİNA İNŞAATI MALİYETİ YÜZDE 28,36 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ!

Müteahhitlerin yeni konut üretimlerini etkileyen bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 7,78 oranında artış yaşarken 2020 yılının aynı ayına oranla yüzde 28,36 oranında artış gösterdi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,32, işçilik endeksi yüzde 18,35 oranında artış gösterdi. 2020 yılının Ocak ayına oranla malzeme endeksi yüzde 33,02 ve işçilik endeksi yüzde 19,70 oranında arttı.

İnşaat Maliyet Endeksi Yüzde 28 Artış Gösterdi, Konut Fiyatlarına Zam Gelir Mi?

KONUT FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ, 2021 YILINDA EV FİYATLARI NE OLUR, DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Yaşanan yükseliş konut fiyatları için de direkt olarak etkili olacak en önemli kriterler arasında yer alıyor. Müteahhitler zaten uzun zamandır özellikle de demir ve çimento fiyatlarında yaşanan yükselişi neden göstererek konut fiyatlarına zam yapacaklarını duyurmuştu.

Yeni bina maliyetlerinde yaşanan artışların konut fiyatlarına zam olarak yansıtılacağı belirtilirken konut üreticileri tarafından yapılan açıklamada konut fiyatlarına kademeli olarak 2021 yılı için en az yüzde 20 oranında zam yapılacağı ilan edilmişti.

Konut fiyatlarına zam konusunda yapılan açıklamalarda yüzde 40 oranına kadar kademeli zam yapılabileceği dile getirilirken şu anda yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile satışların durma noktasına geldiği, birde zam yapılması halinde satışların iyice yavaşlayacağı endişesi ile zamların ertelendiği belirtiliyor.