İnşaat Maliyetlerinin Yükselişi Kentsel Dönüşüm Projelerine Darbe Vurdu!
İstanbul'un en eski ilçelerinden birisi olan Kartal önemli kentsel dönüşüm merkezlerinden birisi oldu. İlçe genelinde kentsel dönüşüm projeleri ve planları hazırlanmış olsa da inşaat maliyetlerinin yükselişi nedeniyle kentsel dönüşüm süreci oldukça yavaş ilerliyor. Kentsel dönüşüm projelerinde erteleme meydana gelmesi de binlerce vatandaşın riskli binalarda yaşamaya devam etmelerine neden oluyor.
PARASI OLMAYAN VATANDAŞLAR KADERLERİ İLE BAŞ BAŞA KALIYORLAR
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel bir açıklamada bulunarak, “Kartal'da acil bir şekilde dönüştürülmesi gereken çok sayıda bina bulunuyor. Kentsel dönüşüm projelerinde tüm paydaşları bir araya getirecek güçlü bir iradeye ihtiyacımız var. Artan inşaat maliyetlerinin sonrasında özel sektör artık kentsel dönüşüm projelerine ilgi göstermiyor. Yeni şartlara göre TOKİ, KİPTAŞ ve ilçe belediyelerine ait inşaat şirketlerine her zamankinden daha fazla iş düşüyor. Bu kurumlar hızlı hareket edemediği için parası olan vatandaşlarımızın binaları dönüşüme sokuluyor ama parası olmayan vatandaşlarımız kendi kaderleri ile baş başa kalıyorlar.” dedi.
TÜM KURUMLAR BİR ARAYA GELİP YENİ BİR MODEL GELİŞTİRİLMELİ
Kentsel dönüşüm için tüm resmi ve özel kurumların bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Gökhan Yüksel, “kentsel dönüşüm sorunu bu ülkenin ortak bir sorunu haline geldi. Başta Çevre ve Şehircilik bakanlığı, Emlak Konut, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve özel sektör finans temsilcileri bir araya gelmeliler. Büyük kentsel dönüşüm hamlesinin yeni kuralları belirlenmeli ve kendine has bir model ortaya konulmalı. Kentsel dönüşümün tüm taraflarının mağdur olmayacağı bir sistem geliştirilmeli. Finansman destekleri uzun vadeli planlanmalı, sigorta konusunda kurallar netleşmelidir.” ifadelerini kullandı.
BİNA DEĞİL ADA ODAKLI DÖNÜŞÜM
İlçe belediyelerine tahsis edilen bütçelerin kentsel dönüşüm için yeterli olmayacağını söyleyen Gökhan Yüksel, “Bizim mevcut bütçelerimiz ancak belediyenin genel hizmetlerine yetiyor. Buna rağmen biz Kartal belediyesi olarak kentsel dönüşüm için daha fazla sorumluluk alabilmek adına çaba gösteriyoruz. Son 2 yılda 300 riskli yapı tespit ettik. Bunların kentsel dönüşüm süreçlerini başlattık. Şehircilik anlayışı olarak bina odaklı kentsel dönüşümü doğru bulmuyoruz. Böyle kentsel dönüşüm yapılınca sosyal donatılar eksik kalıyor. Ada bazlı dönşüm ile İstanbul'un yeşil alan ve otopark gibi sorunlarına da çözüm üretebiliriz.” şeklinde konuştu.