İnşaat Malzemeleri Sanayi 17 Ay Sonra İhracatta 2 Milyar Dolar Bandını Aştı

İnşaat malzemelerinin ihracat oranlarına ilişkin açıklanan son rapora göre, aylık ihracat rakamı 17 ay aradan sonra yeniden 2 milyar dolar bandını aştı.
İnşaat Malzemeleri Sanayi 17 Ay Sonra İhracatta 2 Milyar Dolar Bandını Aştı

İnşaat malzemelerinin ihracat oranlarına ilişkin açıklanan son rapora göre, aylık ihracat rakamı 17 ay aradan sonra yeniden 2 milyar dolar bandını aştı. Ekim ayında gerçekleşen ihracat verileri ve inşaat malzemeleri ithalatında aynı ayın rakamları İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ekim 2020 raporunda yer aldı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) düzenli olarak hazırlardığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi verilerine dair son raporunu yayımladı. Son raporda Ekim 2020 döneminde elde edilen ihracat rakamları ile gerçekleştirilen ithalat verileri sektör ile paylaşıldı.



İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACATINDA 17 AY SONRA BİR İLK



Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi verilerine göre; inşaat malzemeleri sanayisi son ayların en önemli ihracat rakamını yakaladı. 17 ay sonra 2 milyar dolar bandını aşan ihracat rakamları, 2,04 milyar dolar olarak kaydedildi. Yurt dışı pazarında talebin büyük ölçüde artmasının en önemli nedeni ise Covid-19 salgınında yeni dalga etkisi uluslararası ekonomik endişeler oldu.



Söz konusu raporda yer alan bir bşaka bilgi ise ihracat ortalama birim fiyatı değerleri oldu. 2019 yılının Ekim döneminde gerçekleştirilen ihracat verilerinde ihracat ortalama birim fiyatı 0.44 dolar/kg olurken 2020 yılı ekim ayında bu oran 0.37 dolar/kg oldu.



İthalat Verileri de Arttı



Ekim 2020 dönemine ilişkin ithalat verileri de Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi raporunda detayları ile yer aldı.



Bu dönemde inşaat malzemeleri ithalatı oranı da önemli ölçüde yükseldi. Yılın en yüksek ithalat rakamlarına yakaşan inşaat malzemeleri sanayi değer olarak ekim ayında 623 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu değer 2020 yılının en yüksek ikinci ithalat rakamı oldu.



Emlak365.com