İnşaat Sektörü İş Bırakıyor! Çimento Fiyatları Boykot Kararında Son Durum!
Türkiye'de inşaat sektörü artan maliyetler nedeniyle büyük bir ekonomik çıkmazın içerisine düştü. Yeni inşaat projelerinin başlanamaz hale gelmesi ve devam eden inşaat projelerinde de maliyetlerin neredeyse karları sıfırlaması sektörün en önemli sorunu oldu. Bu sorunun çözümü için inşaat sektörünün sivil toplum kuruluşları çeşitli görüşmeler gerçekleştirse de bugüne kadar sorun aşılamadı.
İMKON'DAN ÇİMENTO SEKTÖRÜNE BOYKOT KARARI!
İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu bir süredir inşaat sektörünün artan maliyetler nedeniyle çimento sektörüne boykot uygulayıp iş bırakma kararı alınıp uygulanmasına ön ayak oluyor. Sosdyal medya hesabından önemli açıklamalar yapan Tahir Tellioğlu boykot kararındaki son durumu açıkladı.
Çimento fiyatlkarına gelen fahiş zamlara dikkat çeken Tahir Tellioğlu, “Sivil toplum kuruluşu olmanın gereği olarak üyelerimiz ve kamu menfaatini gözeterek çimento sektörünün fahiş zamlarına karşı tek seçeneğimiz kalan iş bırakma boykot kararına bütük meslektaşlarımızın desteklerini bekliyoruz. Bu boykot kararının tüm detayları gelecek hafta kamuoyuna açıklanacaktır.” dedi.
ÇİMENTONUN TONU 160 TL'DEN 500 TL'YE ÇIKTI
Çimento fiyatlarındaki fahiş zammı rakamlarla açıklayan Tahir Tellioğlu, “Geçen yıl çimentonun ton fiyatı 160 TL olarak uygulanıyordu. Biz bunu Bakan Bey'in başkanlığında yapılan toplantıda dile getirerek 300 TL'ye çıkmasını eleştirmiştik. O toplantıda Bakan Bey de çimento fiyatlarının biraz düşmesi gerektiğini söylemişti. Bugün ise çimentonun ton fiyatı 500 TL'yi aşmıştır.” ifadelerini kullandı.
YALNIZCA MÜTEAHHİTLER ETKİLENMİYOR
İnşaat maliyetlerinin yalnızca müteahhitleri etkilemediğini söyleyen Tahir Tellioğlu, “Mesele yalnızca bu fiyatların artması ile müteahhitlerin girdi maliyetlerinin artması değildir. İnşaat ile ilişkili 250 alt sektör zora girmektedir.
Bununla beraber Sayın Cumhurbaşkanımızın önem verdiği istihdam gerilemektedir. Maliyet artışlarından dolayı hayati mesele olan kentsel dönüşüm projeleri yavaşlamaktadır. Vatandaşlarımızın konuta erişimleri ise güçleşmeye başlamıştır.” şeklinde belirtti.
Çimento sektörünün temsilcilerini de eleştiren Tahir Tellioğlu, “Çimento sektörünün temsilcileri karşı açıklama yaptılar. Bizin fiyat artışı itirazlarımızı doğru olmayan bilgilerle farklı yöne çekmeye çalıştılar. İnşaatlarda çimento maliyetleri yüzde 3 değil yüzde 8-10 olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
TİCARET BAKANLIĞINA FİYAT ARTIŞINA MÜDAHALE ÇAĞRISI
Ticaret Bakanlığı'na da seslenen Tahir Tellioğlu, “Ticaret Bakanlığı'nın keyfi fiyat artışına müdehalede birçok enstürmanı bulunmaktadır. MDF'de yapıldığı gibi çimento da kayda değer ürün statüsüne alınabilir. Bu önlemlerin en etkilileri aynı anda uygulanabilir. Bu şekilde keyfi artışlar durdurulabilir.” dedi.