İnşaat Sektörü Kış Çok Sert Geçecek Uyarısıyla Vergi Yüklerinin Hafifletilmesini İstedi!
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yayınlanan Ekim 2021 İnşaat Sektörü Analiz Raporu ile Türkiye'de inşaat sektörünün fotoğrafı çekildi. Yayınlanan rapora göre sürdürülebilir büyüme için artan girdi maliyetlerinin baskı oluşturduğunun altı çizildi. Vergi yükünün azaltılması ile inşaat sektörünün önünü daha net görebileceği belirtildi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ
Yayınlanan raporda inşaat sektörünün vergi yükünün azaltılması için çağrıda bulunuldu. Koronavirüs salgınının düşük baz etkisinin devam ettiği bildirilirken buna rağmen 2021 yılının ilk iki çeyreğinde de yüzde 3,3 ve yüzde 3,1 büyüme gerçekleştirildiği bildirildi. Büyümenin sürdürülebilirliği için ise vergi yükünün azaltılmasına ihtiyaç olduğu belirtildi. İnşaat yatırımlarının hızlanması ve yatırımlara yeterli ödenek ayrılması için bu vergi yükünün hafifletilmesinin büyük bir önemi olduğu ifade edildi.
ERTELENEN YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILDI
İnşaat yatırımlarının arttığı belirtilirken yılın verilerine de yer verildi. Buna göre 2021 yılının ilk çeyreğinde inşaat yatırımları yüzde 3,4 oranında gerilemişti. İkinci çeyrekte ise güçlü bir toparlanma gösteren inşaat sektöründe inşaat yatırımları yüzde 12,2 attı. Aşılama çalışmalarının etkisiyle pandemi etkisinin minimize edilişi inşaat sektöründe ertelenen yatırımların da önünü açtı.
İNŞAAT MALİYETLERİ MÜTEAHHİTLİK KESİMİNİ İŞ YAPAMAZ HALE GETİRDİ
Ekim 2021 İnşaat Sektörü Analiz Raporu çalışmasına inşaat maliyetlerindeki artışlar damgasını vurdu. Rapora göre salgın döneminde emtia fiyatlarındaki yükseliş ile girdi maliyetleri dünya genelinde arttı. Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ve döviz kurlarındaki yükselişler nedeniyle Türk inşaat sektöründe ağır sorunlar yaşanıyor. İnşaat yapı malzemelerinden olan çelik, çimento, demir, bakır, cam gibi maliyet kalemlerindeki artışların Türkiye içinde müteahhitlik kesimini iş yapamaz hale getirdiği ifade edildi.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayınlanan raporda inşaat maliyetlerini arttıran yapı malzemelerinin fiyatlarının serbest rekabet kuralları ile piyasa şartlarında oluşması gerektiğini altı çizildi. Ayrıca kamu projelerinde yüklenici firmalara ilave fiyat farkı verilmesi gerektiği bildirildi.
YENİ KONUT PROJELERİ YETERSİZ
Türkiye'de konut kredisi faizlerinin yüksek olmasının sektöre etkisinin büyük oranda hissedildiği vurgulandı. İnşaat sektöründe kullanılan nakdi kredi toplamınıun 341,9 milyar lira olduğu ve aynı dönemdeki takipteki kredi oranının yüzde 8,5 olduğu ifade edildi. Konut kredisi faizlerinin yüksek olduğu için ipotekli konut satışlarındaki azalmalara da dikkat çekildi. Türkiye'da 1,5 milyon adet konut stokunun olduğu bilgisi verilirken yeni projelerin yeterli seviyede olmadığı bildirildi.