İnşaat Sektöründe Statüko ve Kartel Tartışması! Grev Çağrısı Karşılık Buldu, Şantiyeler Durdu
Yaklaşık bir senedir demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar sonrasında inşaat sektörü iş yapamaz hale gelirken yapılan zamlara karşı çıkan müteahhitler grev kararı aldı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından yapılan çağrı büyük bir yankı buldu ve şantiyetler yavaş yavaş iş bırakmaya başladı.
ÇİMENTO FİYATLARINA GELEN ZAMLAR İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İSYANA NEDEN OLDU!
Özel bir televizyon kanalının ekonomi programına konuk olan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu yapılan zamları eleştirerek girdi fiyatlarında yaşanan yükselişin artık müteahhitleri iş yapamaz bir hale getirdiğini söyledi. Demir fiyatlarında yaşanan yükselişin zorunlu olduğunu ve girdi fiyatlarında yaşanan artışın fiyatlara makul düzeyde yansıtıldığını belirten Tellioğlu ile çimento sektöründe ise farklı bir durum olduğunu söyledi.
Rekabet Kurumunun devreye girmesi gerektiğini belirten Tellioğlu çimento sektörünün yakın bir tarihte keyfe keder uygulamalarına devam etmesi durumunda sektör olarak iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu. Diğer inşaat malzemeleri ile kıyaslandığnıda çimento sektörü tarafından yapılman zamların en az 2 kat daha fazla olduğunu belirten Tellioğlu bunun makul bir açıklaması olamayacağı eleştirisinde bulundu.
GEÇEN SENE 160 TL OLAN ÇİMENTONUN TON FİYATI BU SENE 450 LİRAYA YÜKSELDİ!
Ticaret Bakanlığı'nın başkanlığında hem demir çelik hem de çimento sektörü temsilcileri ile toplandıklarını belirten Tellioğlu "Demir çelik sektörüyle yapılan toplantıda buradan çıkan kararlara demir çelik sektörü uydu. Onların girdilerinden dolayı fiyat artışlarını makul karşılıyoruz. Onlara müteşekkiriz.
Fakat çimento sektörü için maalesef bunu söyleyemeyeceğiz. Çimento sektörünün bu noktada fırsatçılık yaptığını, insafsızlık yaptığını düşünüyoruz. Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz. Lütfen Rekabet Kurumu, çimento sektörünün geçen sene 160 TL olan ton fiyatının 450 TL'ye çıkmasının, zam gerekçelerini de, gölgeler arasında bir iş birliği, bölgeler arasında sevkiyatta sınır, yasak koymaları ve bu noktada beton sektörüne baskı yapmalarını da doğru bulmuyoruz" diyerek Rekabet Kurumu tarafından yapılan uygulamalara bir denetim getirilmesi gerektiğini söyledi.
Ağustos ayı içerisinde Anadolu'da iş bırakma eylemi kararı aldıklarını belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu aktif inşaatları durduracaklarını söyledi. Konut sektörü de yapılacak olan iş bırakma eyleminden etkilenecek. Duran şantiyeler nedeni ile konut projelerinin teslim tarihlerinde sarkma ve konut arzında daralma yaşanabileceği belirtiliyor.