İnşaat Sektörünün Devlerinden Yeni Yönetmeliğe Tepki
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yönetmeliğinde inşaat ruhsatı alınan ve yapımına başlanan projelerin imar planı iptalleriyle karşı karşıya gelmesi söz konusu.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği, KONUTDER ve İstanbul İnşaatçılar Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği" yönündeki görüşlerini Bakanlığa bildirmelerine karşın saha tecrübesine ilişkin görüşlerin düzenlemeye yansıtılmadığı belirtildi. İnşaat sektörünün devleri, inşat ve mimarlık sektörünün bu düzenleme sonrası büyük sorunlarla karşılaşacağı konusunda hemfikir.
Kültürel Miras Yok Ediliyor Açıklaması
Yapılan açıklamada, öncelikle mimarinin önemine ve medeniyet inşa etmenin yolu olduğuna vurgu yapıldı. Her mimari eserin bir telif eseri olduğuna değinilirken, bu eserlerin yüzyılları aşan bilgi birikim ve ahlakla oluşturulduğunun vurgusu yapıldı. 4 yıl önce yürürlüğe giren ve bu yeni yönetmelikle değişikliğe uğrayacak olan yönetmeliğin, tüm sektörün görüşleri alınarak geniş bir perspektiften bakılarak hazırlandığı ancak bazı kesimlerin o günden beri bu açıyı daraltmaya çalıştığı ifade edildi. Yeni yönetmeliğin bu kesimin çabası sonucu lortaya çıktığı ve mimarlık mesleğinin uygulanabilirliğini ortadan kaldırdığını söze döken açıklamada, bundan sonra şehirlerin tek tip ve yaratıcılıktan uzak inşa edileceğinin endişesinden bahsedildi.
Yapılan düzenlemenin medeniyet ve mimari açıdan ileriye taşınması mümkün olmayacağının ve kültürel mirasımızın zayıflayacağından endişe ettiklerini belirten sektör öncüleri, mimarların telif eser yaratmalarında ellerinin bağlandığını ifade ettiler. Tasarının ayrıca İmar Kanunu'na tamamen aykırı olduğunu ve hem yerli hem de yabancı yatırımcının önünü keseceğini belirttiler.
Yeni Yönetmelikle Gelen Kısıtlamalar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yönetmeliğinde inşaat ruhsatı alınan ve yapımına başlanan projelerin imar planı iptalleriyle karşı karşıya gelmesi söz konusu. Bu durum pek çok yatırımcı için büyük zarar anlamına gelirken, kullanışlılık açısından da herhangi bir mantığının olmadığı yapılan açıklamada dile getirildi.
Yeni tasarıda; sosyal tesis alanlarının daire sayısı ve proje kapsamına bakılmadan en fazla 500 metrekare olacak şekilde kısıtlandığı belirtilirken, kreş ve çocuk alanlarının 100 metrekare, konut dışı kullanımları da 200 metrekare ile sınırlandırıldığı açıklandı. Otopark, asansör ve hol alanları, ortak depo alanları, sığınaklar da alan bakımından sınırlandırılırken, önceki mevzuatta herhangi bir sınır belirtilmeyen alanlara da sınırlama geldi. Bunların; yüzme havuzu, kameriye, süs havuzu gibi bahçe ve ortak kulanım alanları olduğu belirtilen açıklamada bu kısıtlamaların getireceği faydanın anlaşılamadığı belirtildi.