İstanbul, Ankara, İzmir'de Evler En Fazla Kaç Şiddetinde Depreme Dayanır?

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle binalarda en aranan özelliklerden bir tanesi depreme dayanıklı olması.
İstanbul, Ankara, İzmir'de Evler En Fazla Kaç Şiddetinde Depreme Dayanır?

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle binalarda en aranan özelliklerden bir tanesi depreme dayanıklı olması. Peki başta deprem bölgesinde yer alan şehirler Türkiye genelinde olmak üzere binalar en fazla kaç şiddetinde depreme dayanabilirler? Haberimizde.

Türkiye'de son dönemlerde irili ufaklı çok sayıda deprem meydana geldi. Son bir yıl içerisinde yaşanan depremlere bakıldığında 6 şiddetinin üzerinde ve 5 şiddetinin üzerinde depremler olduğu görülüyor.



Bu depremlerde ise çok sayıda bina yıkılırken hem can kayıpları oluştu hemde çok sayıda yaralanan vatandaş oldu. Depremlerin en önemli etkileri ise binaların yıkılması kaynaklı oldu. Bu depremlerin ardından ise binaların depreme dayanıklılığı konuşulur oldu.



TÜRKİYE'DE BİNALAR EN FAZLA KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIR?



Türkiye'de yapılara deprem düzenlemesi getirilmesinde 19 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği Düzce depremi etkili oldu.



Bu tarihte meydana gelen depremin ardından Türkiye'de konutlara deprem yönetmeliği uygulanmaya başlandı. Bu yönetmelik sonrasında ise binaların yapılmasında bazı standartlar olması zorunlu hale geldi. Bu standartların belirlenmesinde Düzce depreminin şiddeti esas alındı.



Türkiye'de ki Binalar Genellikle 7.2 Şiddetindeki Depreme Dayanıklı



Türkiye'de binalara deprem standartı getirilmesinde 7.2 şiddetinde ki Düzce depremi esas alındı.



2000 yılından sonra inşa edilen binaların tamamı bu standartlara uygun olarak inşa edildi. Bu kapsamda 2000 yılından önceki binalarda deprem standartı uygulaması uygulanmadığından yapı kalitesi dayanıklılığı belirlerken 2000 yılından sonraki yapılarda binalar en az 7 şiddetindeki depremlere dayanıklı halde üretildi.



Emlak365.com