İstanbul Havalimanı Camii İçin İsim Tabelası Asıldı: Ali Kuşçu Cami-i Şerifi

Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'nun ismi 9 ay önce ibadete açılan İstanbul Havalimanı Camisine verildi.
İstanbul Havalimanı Camii İçin İsim Tabelası Asıldı: Ali Kuşçu Cami-i Şerifi

Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'nun ismi 9 ay önce ibadete açılan İstanbul Havalimanı Camisine verildi. Camiye verilecek olan isim ilgili çeşitli iddialar kamuoyunda gündeme gelirken camiye asılan tabela ile isim ilan edilmiş oldu.

14 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açılan İstanbul Havalimanı Camii için isim muamması sona erdirildi. Caminin girişine Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 3 farklı dilde isim tabelası asıldı. Tabelada yer alan cami ismi ise "Ali Kuşçu Cami-i Şerifi" oldu.



Aynı anda toplam 6 bin 230 kişinin ibadet etmesine uygun olan camide kubbe, mahfil bölgesi ve avlu olmak üzere toplam 3 bölümünden oluşuyor. Caminin avlusu da dahil edildiği zaman toplamda 6 bin 230 kişinin ibadet edebildiği camiye 3 ana hat üzerinden giriş yapılırken avlu merkezinde büyük bir şadırvan, ana girişte küçük kubbe alan, doğu ve batıya uzanan koridorlarda ise abdesthaneler ve tuvaletler bulunuyor.



TEK ŞEREFELİ 2 MİNARE 55 METRE YÜKSELİKTE İNŞA EDİLDİ!



İstanbul Havalimanı Camii minaresi ile de dikkat çekiyor. Ali Kuşçu Cami-i Şerifi 2 minareli olarak inşa edilerken minarelerin yüksekliiği 55 metre olarak hesaplandı. Camide 260 araç kapasiteli bir otoparkta bulunurken Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı öncülüğünde yapılan tezyinat yazıları da caminin en nadide eserleri arasında gösteriliyor.



ALİ KUŞÇU KİMDİR?



Semerkant'ta dünyaya gelmiştir. Timurlular döneminde Semerkan'ta yetişmiştir. 1473 senesine Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Uzun Hasan üzerine yapılan seferde Fatih Sultan Mehmet'e eşlik etmiş, sefer dönüşünde ise Ayasofya Medresesi'ne müderris tayin edilmiştir. Pek çok ilki gerçekleştirmiş, araştırmaları ile o dönemin çok daha ilerisinde olduğunu kanıtlamış, Türk astronom, dil bilimci ve matematikçidir.



Emlak365.com