İstanbul Üsküdar Validebağ Korusu İmar Planları Hakkında Mahkemeden Ara Karar Çıktı

İstanbul Validebağ Korusu koruma amaçlı nazım imar planları hakkında mahkemeden ara karar çıktı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi Validebağ Korusu koruma amaçlı nazım imar planları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İstanbul Üsküdar Validebağ Korusu İmar Planları Hakkında Mahkemeden Ara Karar Çıktı

İstanbul'da bir süredir gerginliklere neden olan Validebağ Korusu hakkında mahkeme ara karar vererek meseleyi geçici olarak çözüme kavuşturdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul ziyareti sırasında 21 Haziran'da bir açıklama yapmış ve Üsküdar Validebağ Korusu'nda rehabilitasyon projesinin başlayacağını kamuoyuna duyurmuştu.

VALİDEBAĞ KORUSU İMAR PLANLARI MAHKEMELİK OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Üsküdar Validebağ Korusu için yapmış olduğu bu açıklamaya semt sakinleri tepki gösterdiler. Validebağ Korusu'nun zarar göreceğinden endişe duyan vatandaşlar nöbet eylemi başlatarak sit alanı olan bölgede rehabilitasyon projesinin yapılmasına karşı tepkilerini ortaya koydular.

Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri olarak kendilerini tanımlayan semt sakinleri rehabilitasyon projesi ile Validebağ Korusu'nun ranta ve imara açılmak istendiğini ifade ettiler. Nisan ayında koru için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı koruma amaçlı nazım imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Askıya çıkarılan imar planları hakkında ise yürütmenin durdurulması ve iptali talepleri ile idare mahkemesinde dava açılıp mahkeme süreci başlatılmıştı.

Mahkemeye verilen dava dilekçesinde Validebağ Korusu'nun yeni hazırlanan imar planları ile kent içi bir parka dönüştürüleceği ve 1. derece sit alanı niteliğini kaybedeceği vurgulandı. Rehabilitasyon projesi kapsamında Validebağ Korusu'nda bisiklet yolları, yürüyüş yolları, koşu parkurları, otopark ve fitness alanlarının inşa edilecek olmasının korunun doğal güzelliğini bozacağına dikkat çekildi.

MAHKEME ARA KARARDA YÜRÜTMEYİ DURDURDU

İstanbul Üsküdar Validebağ Korusu ile alakalı itiraz sonucu açılan dava İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Mahkeme dava konusu olan alanın 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiş olmasına dikkat çekerek uygulanması durumunda telafisi güç zararların doğabileceği gerekçesi ile Validebağ Korusu koruma amaçlı nazım imar planları hakkında yürütme durdurma kararı verdi. Bu kararın ara karar olduğu bildirilirken davalı idarenin savunması ve ara karar cevabı alınarak yeni bir karar verilene kadar yürütmenin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi.