İstanbul'a Seul Modeli! Kentsel Dönüşüm Projeleri İle Yerleşim Yerleri Uzak Bölgelere Mi Taşınacak?
İzmir'de peş peşe yaşanan depremler gözleri bir kere daha her an büyük bir depremin vurma riskinin bulunduğu İstanbul'a çevirdi. İstanbul'da kentsel dönüşüm için ise Seul modeli masaya yatırıldı ve yerleşim yerlerinin taşınması gündeme geldi.
Dün İzmir'de yaşanan peş peşe şiddetli depremler gözleri yeniden İstanbul'a çevirirken konu hakkında Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 20'lik bölümünün İstanbul'da yaşadığına dikkat çeken Tanrıvermiş milli hasılanın yüzde 40'ının da İstanbul'da üretildiğini belirterek acil önlem çağrısında bulundu.
BANLİYÖ MANTIĞI İLE NÜFUSU YENİ KURULACAK YERLEŞİM YERLERİNE TAŞIMALIYIZ!
Dünyada artık pek çok büyük ülkede artan nüfus yoğunluğu sonrası yerleşimleri uzak bölgelere taşımak için projeler üretildiğini belirten Tanrıvermiş Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'a yapmış olduğu açıklamasında Güney Kore'nin başkenti Seul'de şu anda 27 ve 30 bin nüfuslu 3 yerleşim yeri kurulduğuna dikkat çekti.
Seul Belediyesi tarafından 4 yerleşim yeri belirlendiği, bu yerleşim yerleri için şirketlerin belirlendiği, devletin payının ayrıldığı, geri kalan bölümler için ise şirketlerin organize olarak para topladıklarını belirterek İstanbul içinde benzer bir örgütlenmeye gidilmesi gerektiğini dile getirdi. İstanbul'u vuracak 7 ve daha üzerindeki bir depremin risklerine dikkat çeken Tanrıvermiş böyle bir olayın Türkiye için olabilecek tehditlerin en büyüğü olduğunu söyledi.