İstanbul'da 90 Bin İzinsiz Emlakçı Çalışıyor
İstanbul’da yaklaşık olarak yüz bin emlakçının bulunduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu emlakçıların toplam itibari ile sadece 10 ila 15 binlik bir kesiminin odaya kayıtlı olduğunu ifade etti.
Yayınlanma:
Güncelleme:
İstanbul’da yaklaşık olarak yüz bin emlakçının bulunduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu emlakçıların toplam itibari ile sadece 10 ila 15 binlik bir kesiminin odaya kayıtlı olduğunu ifade etti.
İstanbul ilinde son dönemlerde yaşanan konut satışlarındaki gözle görülür azalmayı önlemek amacı ile çeşitli inşaat firmaları kampanyalar başlatıyor. İnşaat firmaları, 0 aydan başlayan ve 72 aya kadar çıkabilen vadeler ile müşterilerini ev sahibi yapan kampanyalar organize ederken, gayrimenkul sektörünün sahte emlakçılar ile başı dertte.İstanbul’daki sahte emlakçıların sayısının 100 bini geçtiği tahmin ediliyor. Sahte emlakçılar, yüzde 6 oranında bir komisyon değeri için fiyatları arttırıyor ve gayrimenkul sektörü için çok ciddi bir takım sıkıntılara sebebiyet veriyor. Bu etkenler ile birlikte, İstanbul ilindeki aynı özelliklerde ve niteliklerde olan iki daire arasında fiyat farkı 400 bin TL’yi bulabiliyor.
100 Bin Emlakçıdan sadece 10 – 15 Bini Odaya Kayıtlı
İstanbul’da yaklaşık olarak yüz bin emlakçının bulunduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu emlakçıların toplam itibari ile sadece 10 ila 15 binlik bir kesiminin odaya kayıtlı olduğunu ifade etti. Nizamettin Aşa, resmi emlakçıların vergilerini düzenli bir şekilde verdiğini ve doğru bir fiyatlama yapmak için gerekli olan yetkinliğe sahip olduğunu belirtti ve bir çok kaçak emlakçının da olduğunu belirtti.
Aşa, ‘’kaçak ve çantacı’’ olarak nitelediği bu emlakçıların toplamda 90 bini aştığını ifade etti ve bu emlakçıların çoğunun mülkün değerinden fazlasını kazanmak gibi bir amacı olduğunu dile getirdi. Aşa, Kaçak emlakçıların ev sahipleri ile yapmış oldukları işbirliği sayesinde de fiyatların da yükseldiğini ve ortada içi boş bir köpüğün olduğunu ifade etti.
Fiyat Farkı Yüksek Boyutlardaysa
Nizamettin Aşa, internet üzerinden bir çok emlak sitesinin yayın yaptığını, bu sitelere bakınca bile durumun net bir şekilde görülebildiğini ifade etti. Aynı apartmanın içindeki aynı özelliklere sahip olan evlerin arasındaki fiyat farkının geldiği boyutların bu yöntem ile rahatlıkla öğrenilebileceğini ifade eden Aşa, Başakşehir örneğini verdi ve bir residancedaki 200 metrekarelik ve 4+1’lik bir dairenin 485 bin TL, yine aynı residancedaki bir başka 200 metrekarelik ve 4+1’lik dairenin ise 850 bin TL’ye kadar çıkabildiğini ifade etti.
Bir semtin gayrimenkul açısından içinde bulunduğu fiyat aralıklarının aşağı yukarı olarak belli olduğunu ifade eden Aşa, aynı özelliklere sahip olan iki dairenin arasında uçuk fiyat farkları var ise, o zaman bu durumdan şüphelenilmesi gerektiğini ifade etti.