İstanbul'un Pilot Kentsel Dönüşüm Projesi Fikirtepe'de Tahliyeler 1 Ekim'e Kadar Bitecek

İstanbul'da Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde yeni bir adım atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetiminde bölgedeki riskli yapıların tahliye işlemleri 1 ay içerisinde tamamlanacak.
İstanbul'un Pilot Kentsel Dönüşüm Projesi Fikirtepe'de Tahliyeler 1 Ekim'e Kadar Bitecek

İstanbul'un en önemli kentsel dönüşüm projelerinden birisi olan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Yeni Fikirtepe projesi için çalışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel talimatıyla başlatılan projede Fikirtepe bambaşka bir görüntüye sahip olacak.

4 YIL İÇERİSİNDE TESLİM

60 bin kişiyi doğrudan etkileyecek olan Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde hak sahibi vatandaşlara konutları etap etap inşa edilip 4 yıl içerisinde teslim edilecek. Bunun garantisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmesi vatandaşlara ayrı bir güvence oldu.

1100 KONUT TESLİM EDİLECEK

İstanbul'un en sorunlu kentsel dönüşüm projelerinden olan Fikirtepe'de bazı inşaatlar yarım kalmıştı. 2018 yılında projeyi gerçekleştiren bazı firmaların finansal sıkıntıya düşmeleri nedeniyle projeler devralınmıştı. Şimdi o yarım kalan projelerin ilkinde teslim aşamasına kadar gelindi. Bu kapsamda 5 ayrı blokta inşa edilen 1100 konut ilerleyen günlerde hak sahiplerine teslim edilecek.

1 EKİM'E KADAR TAHLİYE

Bir yandan Fikirtepe'de inşaatlar devam ederken diğer yandan da riskli yapıların boşaltılarak dönüşüm çalışmalarına da başlayabilmek için hazırlıklar sürdürülüyor. Bölgede riskli yapı olarak tespit edilen ve yıkılmasına karar verilen binalar 1 Ekim'e kadar tahliye edilecek. Evlerini tahliye eden vatandaşlara ise yeni evlerini teslim alana kadar her ay kira yardımı yapılacak.

KİRA YARDIMI 1500 TL

İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinde hak sahibi vatadaşlara kira yardımı olarak her ay 1.150 TL ödeme yapılıyor. Ancak Fikirtepe için farklı bir sistem uygulamaya sokuldu. Fikirtepe'de evlerini tahliye eden hak sahibi vatandaşlara her ay ödenecek olan kira yardımı 1.500 TL olarak belirlendi.

PARK ALANLARI ARTTI

Yeni Fikirtepe projesine ise yeşil alanlar damga vuracak. İstanbul'un pilot krentsel dönüşüm projesi de olan Fikirtepe'de toplam yeşil alan miktarında yüzde 70 oranında artırıma gidildi. Örnek bir şehircilik anlayışı ile hazırlanan projede kesintisiz yeşil koridorlar, geniş parklar ve sosyal donatılar yer alıyor.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin bir önceki planında 101.693 metrekarelik park alanı ayrılmıştı. İkinci planda ise park alanı miktarı 173.620 metrekareye çıkarıldı. Yapılaşmada ise planlar arasında herhangi bir farklılığa yer verilmedi.

1,5 milyon metrekarelik bir inşaat alanına sahip olan Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin maliyetinin 8 Milyar TL olduğu açıklandı.