İzmir, Ankara ve İstanbul'da Konut Fiyatları Uçtu! Pandemi Sonrası Emlak Balonu Patlar Mı?

Dünyanın pek çok ülkesinde konut fiyatlarında büyük bir hızla yükseliş yaşanırken özelikle de pandemi nedeni ile insanların konut tercihlerinde önemli değişimler yaşandı. Türkiye'de konut fiyatlarında son derece sert bir yükseliş yaşanırken yaşanan bu yükseliş emlak sektöründe balon iddialarını bir kere daha gündeme getirdi. Peki, emlak sektöründe balon var mı, emlak balonu patlayacak mı, konut fiyatları düşer mi?
İzmir, Ankara ve İstanbul'da Konut Fiyatları Uçtu! Pandemi Sonrası Emlak Balonu Patlar Mı?

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken bu yükselişten Türkiye'de nasibini aldı. Özellikle de geçen sene Haziran ayında kamu bankaları tarafından başlatılan ucuz kredi desteği kampanyası kapsamında konut satış rakamları rekor kırmış konut fiyatları da büyük bir hızla yükselişe geçmişti.

KONUT FİYATLARI HIZLA YÜKSELİYOR, KONUT SEKTÖRÜNDE YENİ BİR BALON MU VAR?

Yaşanan hızlı yükseliş gayrimenkul sektöründe yeni bir konut balonu iddiasını gündeme getirirken piyasada yapılan konut fiyatları analizleri de yakından takip ediliyor. Uluslararası ekonomi gazetesi Wall Street Journal tarafından Amerika, Kanada ve Asya ülkelerinde yaşanan konut fiyatlarındaki artışı değerlendirerek fiyatlardaki hızlı yükselişe dikkat çekildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD üyesi olan 36 ülkede 2020 yılının 3. çeyreğinde rekor artış yaşadığı belirlendi. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı OECD ülkelerinde yaşanan konut fiyat artışı ortalama yüzde 5 sınırını aştı. Elde edilen bu yükseliş son 20 senenin zirve noktası olarak dikkat çekti.

Yapılan değerlendirmede 2008 senesinde yaşanan Mortgage krizinden farklı olarak konut talebinde spekülatif atağın değil kişilerin kendi isteklerinin etkili olduğu belirtilirken evden çalışmanın yaygınlaşması ile insanların artık daha geniş evlere yönelmesinin konuta olan talebi arttırdığı, artan talebin de konut fiyatlarını yükselttiği belirtildi. 2020 senesinin son çeyrek verisine göre Ankara'da yüzde 27 oranında, İstanbul'da yüzde 25 oranında ve İzmir'de ise konut fiyatları yüzde 27,8 oranında artmıştı.

Yaşanan bu artış sonrasında Knight Frank tarafından açıklanan küresel konut fiyatları endeksinde Ankara, İstanbul ve İzmir ilk 4 içerisine girmiş, ikinci, üçüncü ve dördüncü olarak listede yer almıştı.