Kaçak İnşaat Yapan ve Yaptıranların Cezalandırılması ve Yıkım Talebi Hakkında Emsal Karar Çıktı

Kaçak inşaat hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından tavsiye kararı çıktı. Yapılan şikayette kaçak yapıyı yapan, yaptıran ve inşaatın tamamlanmasına izin verenler hakkında işlem yapılması ve kaçak inşaatın yıkılması talep edilmişti.
Kaçak İnşaat Yapan ve Yaptıranların Cezalandırılması ve Yıkım Talebi Hakkında Emsal Karar Çıktı

Türkiye'nin en büyük sorunları arasında yer alan kaçak inşaatlar hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından önemli bir tavsiye kararı açıklandı.

Fatih Belediye Başkanlığı hakkında Ombudsmanlığa yapılan başvuruda kaçak inşaatı yapan ve yaptıranlarla ilgili gerekli cezanın verilmesi, inşaatın tamamlanmasına izin verenler hakkında işlem yapılması ve kaçak inşaatın yıkılması talebi hakkında olumlu bir karar aldı.

KAÇAK YAPININ İNŞA EDİLMESİNE GÖZ YUMULDUĞU İDDİA EDİLEREK CEZAİ İŞLEM YAPILMASI TALEP EDİLDİ!

Konu hakkında yapılan başvuruda bir kişi ikamet ettiği apartmanda bir dairede kaçak inşaat yapıldığını, konu hakkında defalarca şikayette bulunduğunu, yapmış olduğu başvurulara rağmen belediyenin zamana yayarak kaçak yapıya göz yumduğunu iddia ederek kaçak inşaatı yapan, yaptıran ve bu inşaata göz yuman kişilerin cezalandırılması talep etti.

Kaçak İnşaat Yapan ve Yaptıranların Cezalandırılması ve Yıkım Talebi Hakkında Emsal Karar Çıktı

Açıklanan karar kapsamında Fatih Belediye Başkanlığı tarafından mezkur kaçak yapının yıkımı hakkında alınan kararların kanun kapsamında hukuk güvenliği kapsamında acilen uygulamaya alınması yönünde tavsiye kararı verdi. İdari süreci hızlandırması talep edilen tavsiye kararı Fatih Belediyesi Başkanlığı tarafına iletildi.

KAÇAK YAPI NEDİR?

İnşaatın başlaması için ilk olarak inşaatın adres olarak bağlı olduğu taşınmazın bağlı olduğu belediyeden yapı ruhsatı alınması gerekmektedir. Yapı ruhsatı alınmadan başlanan her türlü inşaat kaçak yapı olarak kabul edilir. Yine daha önce yapılan binalarda da belirli tadilatlar için belediyeden tadilat ruhsatı alınması gerekir. Tadilat ruhsatı alınmadan yapılan bu tür onarımlarda kaçak yapı olarak kabul edilir. Kaçak yapı cezası olan bir suç olup belediye tarafından tespit edilen kaçak yapılar hakkında yıkım kararı verilmektedir.