Kamu Müteahhitleri: Fiyat Farkı Kararnamesi 2021 Çıkmıyorsa Tasfiye Hakkı Verilsin!

Son dönemde yükselen demir ve çimento fiyatları nedeni ile müteahhitler sıkıntılı bir süreçten geçerken fiyat farkı kararnamesi gündeme gelmişti. Devam eden projelerde büyük zararlara uğrayan müteahhitler beklenen müjdeli haber gelmeyince bu seferde tasfiye hakkı verilmesini istedi.
Kamu Müteahhitleri: Fiyat Farkı Kararnamesi 2021 Çıkmıyorsa Tasfiye Hakkı Verilsin!

Yükselen demir ve çimento fiyatları inşaat sektörünün belinin bükülmesine neden olurken süreçte özellikle de düzenlenen ihaleler ile o günkü fiyatlara göre teklif vererek iş alan kamu müteahhitlerinin büyük zarara uğramasına neden olmuştu. Sadece demir fiyatlarına bir yıl içerisinde yüzde 116 oranında zam geldiği belirtilirken fiyat farkı kararnamesi çıkarılması talep edilmişti.

FİYAT FARKI KARARNAMESİ MÜJDESİ GELECEK Mİ?

Pandeminin oluşturduğu ekonomik dalgalanma nedeni ile demir fiyatları uluslararası piyasada rekor üzerine rekor kırarken iç piyasada ise döviz kurundaki artış ile çakışan demir fiyatları cep yakmaya başladı. Çin başta olmak üzere yabancı ülkelerde yaşanan rekor talep artışının körüklediği demir cevheri fiyatı yükselişini sürdürürken Türkiye'de dolar kurundaki hızlı yükseliş ile birleşen demir fiyatları cep yakmış, yıllık zam oranı yüzde 116 seviyesine ulaştı.

Konu hakkında açıklama yapan kamu müteahhitleri iflas etme noktasına geldiklerini belirterek sadece demir fiyatlarına dahi yüzde 116 zam geldiğini, çimento fiyatlarında ki artışın da buna eşlik ettiğini belirterek fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını istemişti. Gelen zam oranlarına rağmen kendileri tarafından verilen fiyat teklifinin revize edilmesini istediklerini belirten müteahhitler bekledikleri müjdeli haberi bir türlü alamamıştı.

Süreçte yaşanan olumsuzluklar nedeni ile kamu müteahhitlerinin zor durumda olduğuna dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını, bu yapılmıyorsa dahi kamuda iş yapan müteahhitlerin iflas etmemesi ve kamu projelerinin yarım kalmaması adına imzalanan sözleşmelerin tasfiye edilmesi hakkı verilmesini talep etti.