Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi İnşaat Sektörünü ve Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?
30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2021/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında çok zorunlu olmayan bazı durumlar dışında kamu kurum ve kuruluşlarına yeni inşaatlara başlama yasağı getirildi. Yeni yasak kapsamında zaten yükselen inşaat maliyetleri ile mücadele etmeye çalışan kamu müteahhitlerine bir darbe daha vurulmuş oldu.
Kamu müteahhitleri zorunlu kemer sıkma genelgesi sonrasında yeni inşaatlara sınırlama getirildiği için kamudan iş alamayacak. Daha önce kamu ihalesi alan çok sayıda müteahhidin bu boşluğu doldurmak adına konut projelerine yönelebileceği belirtilirken bunun konut fiyatlarına olumlu etkisi olabileceği belirtildi.
KAMU MÜTEAAHİTLERİ KONUT PROJELERİNE YÖNELİR Mİ?
Yayımlanan genelge ile beraber kamu kurum ve kuruluşlarınca Türkiye sınırları içerisinde ve yurt dışında hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınması yasaklanmış oldu. Yine bunlarla alakalı kamulaştırma işlemlerine de yasak getirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan tasarruf tedbirleri genelgesi kapsamında sadece deprem riski nedeni ile yıkım kararı verilen taşınmazlar için inşaat yapılmasına izin verilecek. Bu inşaatlar ise sadece o amaç için kullanıma müsait olmayan Hazine'ye ait taşınmazın bulunmadığının kanıtlanması durumunda mümkün olacak. Yine inşaat kamu kurum ve kuruluşların kullanımınında bulunan ya da bunlara tahsis edilen araziler üzerine yapılabilecek.
Bu karar ile beraber kamudan iş alan müteahhitlerin yeni bir genelge ile yasak kalkana kadar iş alamayacakları için alternatif projelere yönelebilecekleri belirtilirken uzun süredir konut arzında düşüş yaşandığı, konut projelerine yönelmeleri durumunda ise artan konut arzı ile beraber ev fiyatları için bir miktar gevşeme yaşanabileceği belirtiliyor.
İNŞAAT YASAĞI GENELGESİ 2021! DEVAM EDEN İŞLER VE ŞANTİYELER ETKİLENECEK Mİ?
Söz konusu genelge inşaat sektörüne İnşaat Yasağı Genelgesi olarak anılmaya başlanırken söz konusu yasak kararı daha önceden imzaları atılan sözleşmeleri devam eden çalışan şantiyeleri etkilemeyecek. Ancak henüz imzası atılmayan sözleşmeler ve planlama aşamasında olan tüm yeni inşaatlar durdurulacak, yeni inşaatlara kesinlikle deprem riski nedeni ile yıkım kararı alınmadığı takdirde başlanmayacak.