Kanal İstanbul'da Son Dakika! Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu Açıkladı...

Kanal İstanbul projesinde bir ilk yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gündemden düşmeyen Kanal İstanbul projesi hakkında çok önemli bir son dakika açıklamasında bulundu. Beklenen dev proje Kanal İstanbul'un temeli ne zaman atılacak, dev proje ne zaman başlayacak, ilk köprü nereye yapılacak, Kanal İstanbul köprü ihalesi hangi tarihte yapılacak?
Kanal İstanbul'da Son Dakika! Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu Açıkladı...

Tartışmaların odağında yer alan Kanal İstanbul projesi hakkında çok önemli bir son dakika gelişmesi yaşandı.Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'ndaki test sürüşü törenine katılan Bakan Karaismailoğlu tören sonrasında yapmış olduğu konuşmasında Kanal İstanbul projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

KANAL İSTANBUL KÖPRÜSÜ İHALESİ NE ZAMAN, KANAL İSTANBUL'A İLK KAZMA NE ZAMAN VURULACAK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yapmış olduğu açıklamasında "Kanal İstanbul güzergahında 6 köprü var. Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temelini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte haziranda atacağız. Diğer köprülerin de imalatlarına devam ediyoruz. 2021, Kanal İstanbul için önemli bir yıl olacak.

Hedefimiz, ihalelerimizi yapıp çalışmalara tam gaz başlamak. Artık bunu bir an önce yapmalıyız çünkü burası İstanbul'daki boğaz trafiğine alternatif bir su yolu projesi. İmar planları ve askı süreçleri bitti. İnşallah önümüzdeki yıllar, Kanal İstanbullu yıllar olacak" diyerek projeye Haziran ayında başlayacaklarını duyurdu.

DEVLETİN YAP İŞLET DEVRET MODELİ İLE GARANTİ ÖDEMESİ 2 MİLYAR LİRAYI AŞTI MI?

Son dönemde kamu özel işbirliği ile yapılan projeler hakkında yapılan garanti ödemesi iddiaları hakkında da konuşan Bakan Karaismailoğlu "Daha 1 sene dolmadan garanti edilen rakamları sağlamakla kalmadık yükleniciden ücret almaya bile başladık. Yüklenici firma devlete kira öderken yine garantinin üzerine çıkınca devlete para ödemeye başlıyor.

Muhalif kesimler vatandaşın aklını karıştırmak için yanlış bilgiler veriyor. Güya devlet 2020 senesinde yüklenicilere 2 milyar liranın üzerinde garanti para ödemesi yapmışız. Külliyen yalan. Ben bu haberlerin kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. 2020 senesinde 1 kuruşluk dahi garantiye esas para ödemesi yapılmadı. Koronavirüs salgını yaşanmasına rağmen İstanbul Havalimanı 2020 yılında Avrupanın en çok yolcu taşıyan havalimanı seçildi" diyerek garanti ödemeler hakkında da bilgilendirmede bulundu.

KANAL İSTANBUL'U KİM YAPACAK, KANAL İSTANBUL MALİYETİ İÇİN KREDİ ÇEKİLECEK Mİ?

Geride bıraktığımız günlerde bazı basın kuruluşlarında çıkan bankaların Kanal İstanbul projesine kredi vermek istemedikleri yönündeki haberlerin sorulması üzerine Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu yapılan haberlerin dedikodudan ibaret olduğunu belirterek proje hakkında finans kuruluşları ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek Hollanda, Belçika, Çin ve Rusya gibi ülkelerin proje ile ilgilendiğini belirterek kendilerinin tercihinin yerli müteahhit ve yüklenicilerden yana kullanacaklarını dile getirdi.