Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere özellikle de deprem riski yüksek olan illerde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor. Depreme dayanıklı konutlar üretilmesinin yanı sıra yaşanan çarpık kentleşme sorunun tek ve gerçek çözümü de kentsel dönüşüm projeleri olarak kabul ediliyor. Yürütülen kampanyalardan yararlanarak eski evini vererek yeni bir ev sahibi olmak isteyen kişilerin ise kentsel dönüşüm başvurusu yapmaları yeterli oluyor. Peki, kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapı
Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere özellikle de deprem riski yüksek olan illerde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor. Depreme dayanıklı konutlar üretilmesinin yanı sıra yaşanan çarpık kentleşme sorunun tek ve gerçek çözümü de kentsel dönüşüm projeleri olarak kabul ediliyor. Yürütülen kampanyalardan yararlanarak eski evini vererek yeni bir ev sahibi olmak isteyen kişilerin ise kentsel dönüşüm başvurusu yapmaları yeterli oluyor. Peki, kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır?

Kentsel Dönüşüm Nedir, Nasıl Uygulanır?

Ekonomik ömrünü tamamlayan ya da depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen yapıların yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı yeni konutların üretilmesini sağlayan, devlet eli ya da devlet desteği ile gerçekleştirilen projelere kentsel dönüşüm adı verilmektedir. Kentsel dönüşüm uygulamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile belediyeler tarafından ya da devlet desteği sağlanan özel sektör eli ile gerçekleştirilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşüm İçin Nereye Başvurulur?

Kentsel dönüşüm başvuruları için atılan ilk adım kentsel dönüşüme verilmek istenen taşınmaz için riskli yapı raporu alınmasıdır. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilerek yetkilendirilen aracı kurumlara başvuruda bulunulması yeterlidir. Yaşadığınız şehirde bulunan bu kurumları internet üzerinden kısa bir araştırma yaparak bulabileceğiniz gibi aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden de bilgi edinmeniz mümkündür.

Apartmanlarda riskli yapı raporu almak için tek bir kat malikinin başvuruda bulunması yeterlidir. Yapılan incelemeler sonucunda yapının riskli yapı olduğunun belirlenmesi durumunda riskli yapı raporu düzenlenmekte, bu rapora diğer kat maliklerinin itiraz etmemesi durumunda bina yıkım kararı verilmektedir. Diğer kat malikleri tarafından riskli yapı raporuna itiraz edilirse bu durumda ikinci bir değerlendirme yapılmakta yapılan yeni değerlendirme sonucunda da bina riskli yapı olarak belirlenirse binanın yıkımına karar verilmekte, riskli yapı olarak belirlenmezse ise ilk karar iptal edilmektedir. Binanın riskli yapı olarak belirlenmesinin ardından değerlendirmeyi yapan firma zaten bina sahiplerini yönlendirmektedir.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşüm Kaç Yıllık Binaları Kapsıyor?

20 yaşını dolduran tüm binalar riskli yapı değerlendirmesi için uygun bulunuyor. Yine 20 yaşını doldurmamış olmasına rağmen temelinde çatlaklar, rutubet ve demir erozyonu olan, daha önce yaşanan depremler nedeni ile hasarlı olan binalarda kentsel dönüşüme girebiliyor. Hazine arazisi üzerine yapılan ve kişinin kendisine ait olmayan konutlar, İstanbul Boğaz bölgesinde yer alan tarihi yalılar ve boğaz öngörünümünde yer alan evler, mevzuat kapsamında tescil edilen binalar kentsel dönüşüme kabul ediliyor.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşümün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kentsel dönüşümün en büyük avantajı hiç kuşkusuz insanların depreme dayanıklı güvenli binalarda oturma hakkı tanımasıdır. Tarih boyunca büyük depremlerin yaşandığı ve deprem riskinin her zaman yüksek olduğu ülkemizde depreme hazırlık için atılması gereken en büyük adım hiç kuşkusuz depreme dayanıklı binalar üretmektir.

Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunu, Alt yapı yetersizliği ve sosyal donatıların azlığı gibi sorunlarda yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile çözüme kavuşturulmaktadır. Kentsel dönüşümün dezavantajları ise konut yenileme maliyeti nedeni ile bazı projelerde konut metrekarelerinin azaltılması ya da vatandaştan ek para talep edilmesi, kişinin bahçe hayatından çok katlı apartman hayatına geçiş yaparak uyum sağlamakta güçlük çekmesi gibi maddelerdir. Kaynak: emlak365.com