Kentsel Dönüşüm Projelerinde Eski Konutlar Hangi Değerden Alınıyor? Yeni Konutlar için Ne Kadar Borçlanmak Gerekiyor?

TOKİ kentsel dönüşüm projeleri kapsamında konutları dönüştürülecek olan hak sahiplerine yeni konut imkanı sunuluyor.
Kentsel Dönüşüm Projelerinde Eski Konutlar Hangi Değerden Alınıyor? Yeni Konutlar için Ne Kadar Borçlanmak Gerekiyor?

TOKİ kentsel dönüşüm projeleri kapsamında konutları dönüştürülecek olan hak sahiplerine yeni konut imkanı sunuluyor. Peki eski konutların değerleri nasıl belirleniyor? Yeni konutlar için ne kadar borçlanmak gerekiyor? TOKİ tarafından konuya ilişkin yapılan hesaplama detayları.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın konut projeleri kadar kentsel dönüşüm projeleri de büyük ilgi görüyor.



Yurdun dört bir yanında gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşların yaşam alanları daha iyi hale getiriliyor. Belli kritilere göre gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinde deprem risk bölgeleri öncelikli olurken bunun dışında çok sayıda ilde, ilçede projeler devam ediyor.



KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE DEĞER BELİRLEME



Kentsel dönüşüm projelerine dahil olan mahallelerde yer alan vatandaşların en merak ettikleri soru ise yeni konutlar için değerleme nasıl olacak? Eski konutlar için ne kadar değer belirlenecek, yeni konutlar nasıl hesaplanacak? TOKİ Başkanlığı bu soruları resmi sitesinden yanıtları.



Öncelikle konutları kentsel dönüşüm projeleri kapsamında alınan vatandaşlara yeni projeden hak sahibi olma avatndajı veriliyor. Burada kurum eski konut için bir değerleme çalışması yapıyor. Belirlenen değer sonrası ise yeni konutlar için maliyet hesaplaması çıkarılıyor. TOKİ hesaplamaların nasıl olduğuna ilişkin paylaşımında tüm uygulanan yöntemleri açıkladı.



"TOKİ’nin maliyet bedelleri dikkate alarak tespit ettiği konut satış bedelinden hak sahiplerine ait taşınmazlar için belirlenen arsa, bina ve eklentisine ait bedel düşürülür ve tespit edilen borç için vadeli satış yöntemi uygulanır. Hak sahibine bu farkı küçük taksitlerle, uzun vadeli olarak ödeme imkanı sağlanır."



BİRDEN FAZLA KONUT VERİLİR Mİ?



TOKİ'nin kentsel dönüşüm projelerinde yer alan konutların bina ve arsa değeri yüksek olan yapılar için prosedür aynı şekilde devam ediyor. Kurum komisyonu konutun değerinin yüksek olduğunu belirlerse, konutun değerine denk sayıda konut veriliyor.



Emlak365.com