Kentsel Dönüşüm Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlarla müteahhitler arasında yapılan sözleşmelerin feshi konusunda bir karar alındı. Bu karara göre belediyeler bu sözleşmeleri feshedebiliyorlar. Bu şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması amaçlanıyor.
Kentsel Dönüşüm Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?

Türkiye'de son yıllarda en çok önem gösterilen faaliyet alanlarından birisi de kentsel dönüşüm çalışmaları oldu. Bu kapsamda yaşanan aksaklıkların kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatması nedeniyle Çevre ve Şehircilik bakanlığı hızlı şekilde çözümler üretmeye devam ediyor. Bakanlık Ekim 2019'da bir düzenleme yaparak kentsel dönüşümde sözleşmelerin tek taraflı olarak feshedilmesinin önünü açmıştı. Müteahhit firma inşaata 1 yıl içerisinde başlaması veya 6 ay gibi bir süre için inşaat çalışmalarını durdurması haklinde vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak sözleşme iptali talep edebiliyorlardı. Buna ek olarak ise sözleşme iptallerindeki yetki İstanbul özelinde 39 ilçe belediyesine verildi.

BELEDİYELERE YETKİ

İstanbul'da kentsel dönüşümle alakalı neden böyle bir karar alındığını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, “İstanbul'da riskli ve kentsel dönüşüm projelerinin sayısı diğer illere göre çok daha fazla. Daha önce riskli yapı kararının onanması, kira yardımı ve dönüşüm kararına katılmayanların pay satışı gibi yetkileri belediyelere vermiştik. Bir son karar daha alarak sözleşme iptalleri için belediyeleri yetkilendirdik. İstanbul gibi büyük bir ilde tüm sözleşme iptallerinin tek bir yerde toplanıp yoğunlaşması yerine 39 belediyeyi görevlendirmek vatandaşın yararına olacaktır. Bugüne kadar 300 sözleşme iptal başvurusu alındı. Bu da İstanbul'da binlerce ailenin mağdur olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

MAĞDURİYETLER GİDERİLEBİLECEK

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Hikmet Güngör kentsel dönüşümlere ilişkin hukuki bir değerlendirme yaparak, “Kentsel dönüşüm kapsamında çok sayıda sözleşmede yüklenici firmalar yükümlülüklerini yeri getirmiyorlar. Ağır ilerleyen veya yarım kalan projelerle vatandaşlar mağdur ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu mağduriyeti gidermek için arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine tek taraflı fesih hakkı getirmişti. Ancak bu İstanbul için bir başka sorun teşkil etti. Büyük bir yoğunluk oluştu ve taleplere cevap verme konsuunda yetersiz kalındı. Şimdi bu yetki belediyelere verildi. Vatandaş şimdi gidip bakacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşaat ilerliyor mu yoksa ilerlemiyor mu? Eğer ilerlemiyorsa belediyeye gidecek sözleşme iptali isteyecek. Ardından yeni bir firma ile anlaşıp kentsel dönüşüm çalışmasına hız verilecek.” ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞME NASIL FESHEDİLİR?

Vatandaşların mağduriyetlerini engelleyebilecek bir gelişme yaşandığını söyleyen Avukat Hikmet Güngör, “Daha önce vatandaş mahkemeye giderek sözleşmenin feshini talep ediyordu. Buradan karar çıkması da 5 yılı buluyordu. Yeni uygulama ile 1-2 ay içerisinde karar çıkabiliyor. Bu fesih hakkının kullanılması belirli şartlara bağlı. Öncelikle maliklerin 3'te 2'si fesih talebini onaylamalı. Bu talep üzerine belediyelerden ilgili firmaya ihtar gönderilecek. Bu firmaya 1 aylık süre verilecek. Bu süre içerisinde inşaat yine başlamaz ise sözleşme iptal edilecek. Tabiki fesih işleminde sorunun müteahhit kaynaklı olma şartı da aranacak.” şeklinde konuştu.