Kentsel Dönüşümde Avcılar Modeli İle 2029'da Riskli Bina Kalmayacak!

Avcılar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm atağı tüm kamuoyunun dikkatini çekiyor. 1,5 yıl önce başlatılan proje kapsamında 1.325 bina kentsel dönüşüme girdi. Avcılar Belediye başkanı Turan Hançerli kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi verdi.
Kentsel Dönüşümde Avcılar Modeli İle 2029'da Riskli Bina Kalmayacak!

Türkiye'yi derinden yaralanan 17 Ağustos depremi ile en çok tahribata uğrayan merkezlerden birisi de Avcılar olmuştu. Bu nedenle yerel yönetim sön dönemlerde Avcılar'da kentsel dönüşüme dair önemli bir projeyi başlattı.

Avcılar Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projesinde depreme dayanıklı yapılar oluşturulması amaçlanıyor. Proje başlangıcından bugüne kadar 18 ay geçti ve bu sürede Avcılar'da bulunan 1.325 bina, 12.105 bağımsız birim kentsel dönüşüme girdi. Böylelikle 37.902 kişi olası bir deprem durumunda büyük bir hasardan da kurtarılmış oldu. Yıl sonuna kadar 10 bin konutun kentsel dönüşüme girmesi ve 2029'da da Avcılar'da riskli bina kalmaması amaçlanıyor.

AVCILAR MODELİ FARK YARATIYOR

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi vererek, “Bizim geliştirdiğimiz kentsel dönüşüm modeline 'Avcılar Modeli' olarak patent aldık. Bu uygulamayı 1,5 yıl önce projelendirerek hayata geçirdik. Konut sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için uzlaşmalarını sağladık, uygun koşullarda finansman temin ettik ve güvenilir sistemi ortaya koyduk. Bu sistemde müteahhit parasını kesin olarak alıyor ve herhangi bir çekincesi olmuyor. Vatandaş da müteahhit parasını alıp kaçar diye bir endişeye kapılmıyor. Oldukça hızlı hareket edilebilen bu kentsel dönüşüm modelinde örnek olduk ve Türkiye'de iç farklı ilçede bu model kullanılmaya başlanıyor. Bu kentsel dönüşüm modelinin patenti bize ait ama kullanmak isteyene de tamamen açıktır.” dedi.

Kentsel dönüşümün tüm aşamalarında çıkabilecek sorunların bertaraf edildiğini söyleyen Turan Hançerli, “Tüm detayları düşünerek bir sistem ortaya koyduk. Kanuni düzenlemelerde apartman sakinleri arasında yaşanan sorunlara kadar tüm engelleri ortadan kaldırdık. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü birimini oluşturduk. Deprem Risk Yönetimi ve Eylem Plan Çalıştayı yaptık. Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme durumunda hak kaybı meydana gelecek binalar için imar planı değişikliği teklifi hazırladık. Bu değişiklik İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti ve vatandaşların hak kaybı olmadan binalarını yenilemelerine imkan tanındı.” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAŞARININ ŞİFRESİ UZLAŞTIRMA

Kentsel dönüşümde Avcılar modelinin sorunlara çözüm ürettiğini söyleyen Turan Hançerli, “Kentsel dönüşümde en temel sorun vatandaşın geçmişinin, köklerinin olduğu yaşam alanından koparılıp başka bir yere göç ettirilmek istenmesiydi. Vatandaşın nerede mutluysa orada yaşaması gerektiğini düşünerek onları mutlu edecek çözümler ürettik. Polis ve zabıta zoruyla yıkım yapılmasını veya yapıyı kullanma yasaklarını rafa kaldırdık. İmar sorununu çözdükten sonra vatandaşın problemlerine çare olabilecek ve uzlaşmayı sağlayacak AVBEL ismiyle bir şirket kurduk. AVBEL mülk sahiplerini kentsel dönüşüm hakkında bilgilendiriyor. Ayrıca uzlaşma görüşmelerinin başlamasını ve talep toplama aşamasını da yönetiyor. Kat malikleri ile müteahhitler arasındaki sorunlar AVBEL'in aracılığı ile uzlaştırılarak çözülüyor.” şeklinde konuştu.

200 BİN TL'YE KONUT SAHİBİ OLMA İMKANI

Kentsel dönüşümde faturayı düşürmek için de çalışma yaptıklarını söyleyen Turan Hançerli, “Biz müteahhitlere inşaatları yapmaları için kredi almak zorunda olmadıklarını ve satış içinde beklemeyeceklerini söyledik. Yapıp hemen paralarını alacaklar. Bu şekilde maliyetler minimize edilmiş olacak. Bu önerimize müteahhitler oldukça olumlu baktılar. Serbest piyasa koşullarında rekabetçi bir anlayışla gerçek fiyat bu şekilde ortaya çıktı. Belediye olarak harç ücreti almadık ve bankalarla özel anlaşmalar yaptık. Kentsel dönüşüm faiz destekli kredini miktarını 125 Bin TL'den 200 Bin TL'ye çıkarılması için çalışma yaptık. Bu çalışma sonucunda vatandaşlarımız 100 metrekare için 200 Bin TL ödeyerek depreme dayanıklı konut sahibi olma imkanı buldular.” açıklamasını yaptı.

Emlak365.com