Kentsel Dönüşümde Kiracıların Hakları Nelerdir, Kira Yardımı Alabilirler Mi?

Türkiye'denin farklı illerinde riskli binaların tespiti yapılmakta ve kentsel dönüşüm kapsamına alınmaktadır. Peki kentsel dönüşümde kiracıların hakları nelerdir? Kiraladığı ev kentsel dönüşüme giren kiracı ne yapmalıdır?
Kentsel Dönüşümde Kiracıların Hakları Nelerdir, Kira Yardımı Alabilirler Mi?

Türkiye genelinde riskli binaların tespiti yapılıp bu binalar için kentsel dönüşüm süreçleri başlatılıyor. Bu durumda da bazı sorunlar beraberinde gelmektedir. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamına alınan binalardaki kiracıların durumu büyük bir problem teşkil etmektedir. Kentsel dönüşümde kiracıların hangi hakları vardır.

Bir bina riskli yapı olarak ilan edilirse öncelikli olarak kiracının gayrimenkulün sahibi gibi bu karara itiraz etme hakkı yoktur. Kiracı kentel dönüşüm kararında esas taraf olarak kabul edilmemektedir. Ancak yine de kiracılara verilen bazı haklar bulunmaktadır. Bir kiracı kira sözleşmesinin süresini gerekçe göstererek kentsel dönüşüm kararına itirazda bulunabilir.

KİRACILARA KİRA YARDIMI YAPILIR MI?

Kentsel dönüşüm kararı alınan binaların yıkılması için binaların boşaltılması gerekir. Kiracılar için tahliye kararı alınırsa bir mağduriyetin yaşanmaması için kiracılara kira yardımı yapılmaktadır. Bu kapsamda kentsel dönüşlümdeki kiracılara taşınma masrafı olarak kira yardımı yapılır. Bu kira yardımı da iki aylık kira bedeli olarak ödenmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ YAPILAN BİNADA KİRACILARIN HAKKI VAR MI?

Kentsel dönüşümde mevcut binalar yıkılarak yerlerine yeni binalar yapılır. Bu durumda eski binada kiracı olanlar yeni binada kira sözleşmelerine devam edip edemeyeceklerini merak ediyorlar. Yeni inşa edilen binada kiracılara aynı daireyi yeniden kiralama hakkı tanınmaz. Daire paylaşımları yalnızca projeyi yapan müteahhit ile ev sahipleri arasında yapılır. Bu paylaşımın ardından satılmak amacıyla boş kalan binaların öncelikli satın alma hakkı ise kiracılarındır.

Kentrsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı almak isteyen kiracılar başvurularını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapmaktadırlar. Kendisinden istenen belgeleri başvurus sırasında teslim eden kiracılar binanın bulunduğu şehre göre tespit edilen kira yardımını almaya hak kazanır.