Kentsel Dönüşüme Hız Verildi! Yeni Projelerde Hak Sahipleri Nasıl Yeni Konut Sahibi Olacaklar?

Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan eski hak sahiplerinin en merak ettiği süreç, bedel tespiti ve yeni konutun alınması.
Kentsel Dönüşüme Hız Verildi! Yeni Projelerde Hak Sahipleri Nasıl Yeni Konut Sahibi Olacaklar?

Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan eski hak sahiplerinin en merak ettiği süreç, bedel tespiti ve yeni konutun alınması. Peki hak sahipleri yeni konutları nasıl alacaklar? Hangi özelliklere bakılacak, fiyat çalışması nasıl yapılacak? Adım adım kentsel dönüşümden ev sahibi olma süreci.

Kentsel dönüşüm konusu Türkiye'nin üzerinde durduğu alanların başında geliyor. Son yıllarda yaşanan yıkıcı depremler kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesini sağladı. Deprem riski olan bölgeler başta olmak üzere çok sayıda şehirde yeni projeler hayata geçirilmeye hazırlanıyor.



KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HAK SAHİPLİĞİ ORANI NASIL BELİRLENİR?



Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan konutların sahibi olan vatandaşlar hak sahipliği oranının nasıl belirlendiğini merak ediyorlar.



TOKİ'nin konut inşaatı yapacağı projede yer alacak olan konutlardan alacak olan vatandaşlar için kurum "TOKİ’nin üreteceği konutlardan/ticaretlerden talep eden ve belediyeye “muvafakat” vererek borçlanan hak sahipleri için üretilen konutların/ticaretlerin borçlanma usul ve esasları İdaremiz tarafından belirlenmektedir." açıklamasında bulundu.



Bu kapsamda hak sahibi olan vatandaşlar için süreç şu şekilde işleyecek. TOKİ’nin maliyet bedelleri dikkate alarak tespit ettiği konut satış bedelinden hak sahiplerine ait taşınmazlar için belirlenen arsa, bina ve eklentisine ait bedel yeni konut fiyatlarından düşürülürecek. Ardından ise yeni konut ile hak sahibin konutu arasındaki fark için borç tespiti yapılacak. Ardından ise tespit edilen borç için vadeli satış yöntemi uygulanacak.



Taksitli Ödeme Seçeneği



Kentsel dönüşüm projelerinden yeni konut alacak olanlar, kurumun belirlediği borcu küçük taksitlerle, uzun vadeli olarak ödeme imkanına sahip olacaklar.



Gayrimenkul değerinin nasıl hesaplandığına dair ise kurum "Bunun yanı sıra, hak sahibine ait taşınmazın gayrimenkul değeri ile orantılı bölgeleme yapılmakta, taşınmazın imar durumu ve bölgesel anlaşma oranı dikkate alınarak belirlenen katsayı ile bulunan bitmiş inşaat metrekaresine, enkaz bedeli toplamından oluşan bedel karşılığında inşaat alanı dahil edilerek belirlenen yüz ölçüm karşılığında da uzlaşılmaktadır." açıklamasında bulundu.



Emlak365.com