Kentsel Dönüşümle Yenilenmesi İstenilen Bir Apartmanda Olması Gereken Özellikler

Kentsel dönüşüm projelerine dahil olmaları, yenilenmeleri talep edilen apartmanların taşımaları gereken özellikler bulunuyor.
Kentsel Dönüşümle Yenilenmesi İstenilen Bir Apartmanda Olması Gereken Özellikler

Kentsel dönüşüm projelerine dahil olmaları, yenilenmeleri talep edilen apartmanların taşımaları gereken özellikler bulunuyor. Bir apartmanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için gerekli bu koşulların sağlanması durumunda, bina yenilenebilir. İşte TOKİ'nin ilan ettiği kentsel dönüşüm şartları.

Türkiye'nin üzerinde durduğu hem bakanlığın hemde belediyelerin büyük mesai harcadığı konuların başında kentsel dönüşüm geliyor.



2020 yılında gerçekleşen, yıkıcı etki oluşturan ve can kayıplarına neden Elazığ ve İzmir depremleri kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Depremlerin ardından kentsel dönüşüme olan ilgi de artarken vatandaşlar hangi konutların kentsel dönüşüm kapsamında yer alması gerektiğine ilişkin araştırma içerisindeler.



HANGİ APARTMANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜME DAHİL EDİLİR?



Kentsel dönüşüm projelerine dahil olması talep edilen apartmanların sağlamaları gereken özellikler TOKİ Başkanlığı'nca açıklandı.



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın kentsel dönüşüme dair açıklamalarında yer alan bu özelliklerin sağlanması durumunda, TOKİ binaları yeniliyor. TOKİ'nin bina yenileme sürecinde ilk aradığı özellik jeolojik durumlar. Bunun dışında kurum bölgenin yapılaşma detaylarına, değerine ve deprem bölgesinde yer alıp almamasına bakıyor.



Kentsel Dönüşüm Şartları



Türkiye'de başta İstanbul ile Marmara Bölgesi ilk sırada yer almak üzere çok sayıda şehir deprem riski altında. Kentsel dönüşümde öncelik bu şehirlerde. Çok yüksek riskli bölgelere daha fazla kaynak ayrılırken deprem riskli az bölgelerde bu oran düşüyor.



Kurum kentsel dönüşüm çalışmalarında teknik verilere bakıyor. Bölgenin (jeolojik durum, zemin özellikleri, depremsellik, tarihi ve doğal miras özellikleri inceleniyor.



TOKİ kentsel dönüşüm projelerinde ayrıca arazi değeri çok yüksek, kent içinde kalan ancak yapılaşma sorunu olan bölgelere öncelik veriyor. Sağlıksız, kötü yapılaşma ve kentsel kimliğe uygun olmayan bölgelerdeki apartmanlar kentsel dönüşüme dahil ediliyor.



KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK BİNA NASIL BELİRLENİYOR?



Belediye Başkanlıkları il ve ilçelerde gerçekleştirdikleri çalışmalarında kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan alanları belirliyor. Belediye kendi içerisinde bu süreci tamamladıktan sonra o bölge adına TOKİ'ye başvuruda bulunuyor. TOKİ'nin incelemesi sonunda nihai karar veriliyor.



Emlak365.com