Kereste Fiyatlarına Gelen Büyük Zamlar İnşaat Sektörünü Zora Soktu!

İnşaat yapımında en çok kullanılan yapı malzemelerinden olan kereste fiyatlarında meydana gelen artış sektörde ciddi bir sıkıntı yarattı. Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda son bir yıl içerisinde kereste fiyatları yüzde 100'den fazla arttı.
Kereste Fiyatlarına Gelen Büyük Zamlar İnşaat Sektörünü Zora Soktu!

İnşaat sektörünün temel yapı malzemelerinden olan kereste fiyatlarında yaşanan arz-talep dengesizliği nedeniyle ciddi bir sıkıntı doğdu. Pandeminin etkisi ile tüm dünyada sektör taleplerden dolayı ahşap konutlara yöneldi. Bundan dolayı kereste ihtiyacı oldukça yükseldi. 2020 yılının Mayıs ayından itibaren Türkiye'de artan kereste fiyatları son 1 yıllık süreçte yüzde 100'den fazla arttı.

3 HAFTADA KERESTE FİYATLARINA BÜYÜK ZAM

Türkiye'de son 3 haftalık süreçte birinci sınıf çam kerestenin metreküp fiyatı 3.500 TL'den 5.000 TL seviyesine çıktı. Uluslararası piyasalarda ise kereste fiyatları son 1 yıl içerisinde metreküpü 500 dolardan 1372 dolara yükseldi.

ÜRETİM TÜKETİME YETİŞEMEDİ

Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri Ve İşadamları Derneği Başkanı Göksel Korkmaz bir değerlendirme yaparak, “Kereste fiyatlarındaki artış Türkiye'ye özgü değil. Pandemi dolayısı ile 2020 yılı içerisinde üretim aşamasında bazı sıkıntılar yaşandı. Bu da kerestede arz talep dengesizliğini ortaya çıkardı. Bu da fiyatlara yansıdı. ABD'de yaşanan Mortage krizi nedeniyle kereste üretimi yapan fabrikalar azalmıştı. ABD'nin 2021'in Ocak ve Şubat aylarında ABD'nin Avrupa'dan ithal ettiği kereste miktarı bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Bu artış tüm dünyada gerçekleşti. Dolayısı ile üretim yetişemez hale geldi. Fiyatlarda doğal ekonomik koşullar nedeniyle yükseldi.” dedi.

MOBİLYA FİYATLARI YÜZDE 25 ZAMLANACAK

Kereste fiyatlarında meydana gelen artışlar yalnızca inşaat sektörünü zor durumda bırakmadı. Bundan mobilya sektörü de ciddi eanlamda etkilendi. Mobilya Dernekleri Federasyonu başkanı Ahmet Güleç bir açıklama yaparak, “Türkiye'de mobilya sektörü 200 ülkeye ihracat yapar hale geldi. Mobilya katma değer sağlayan sektörlerin ilk sıralarında yer alıyor. Maliyetler yüzde 20'nin üzerinde yükseldi. Özellikle kereste zamlarının ardından mobilyada zam da kaçınılmaz oldu. Ramazan ayından sonra mobilya fiyatlarında yüzde 25 zam olacaktır.” şeklinde konuştu.