Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek? Kısa Çalışma Ve Ücretsiz İzinde Olanlar Emlak Vergisinden Muaf Mı?

Türkiye'de bina, daire, arazi ve arsa gibi taşınmazları olan vatandaşların emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son sürece girildi. Bu yıl yeniden değerleme oranı olan yüzde 4,55 artan emlak vergilerinin vatandaşlar merak ediyorlar. Hangi vatandaşlar ne kadar emlak vergisi ödeyecekler. Emlak vergisinden kimler muaf olacak? Ücretsiz izinde olanlar emlak vergisinden muaf mı?
Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek? Kısa Çalışma Ve Ücretsiz İzinde Olanlar Emlak Vergisinden Muaf Mı?

Türkiye'de yılda iki defa ödenen emlak vergisi için ilk taksit ödeme süresi 31 Mayıs 2021'de sona erecek. Ev, arsa, arazi gibi taşınmaz sahibi olan vatandaşların tamamı istisnalar hariç tutulmak üzere emlak vergisi ödemekle yükümlüler. Bu nedenle emlak vergisi ödemeleri için son ödeme günlerini kaçırmamak gerekiyor. Aksi durumda gayrimenkul sahipleri emlak vergisini cezalı ödemek zorunda kalacaklar.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Emlak vergisinin hesaplanıp belirlenmesinde her yıl açıklanan yeniden değerleme oranı esas alınıyor. Gayrimenkulün bulunduğu belediyelerce yeniden değerleme üzerinden hesaplama yapılıyor. 2021 yılının başında emlak vergisi için uygulanacak olan değerleme oranı yüzde 4,55 olarak belirlenmişti. Bu oran üzerinden hesplama yapıalcak. Örnek olarak büyükşehirlerde emlak değeri 220 Bin TL'den 230 Bin TL'ye çıkan bir gayrimenkul için vatandaşların 450 TL emlak vergisi ödemeleri gerekecek. Geçtiğimiz yıl vergi değeri 130 Bin TL'den 144 Bin TL'ye çıkan çıkan bir konut için 288 TL emlak vergisi ödemesi yapılıyordu. Bu yıl yüzde 4,55 yeniden değerleme oranı ile aynı konutun vergi değeri 151.261 TL'ye yükseldi. 1.000 TL'nin altındaki değerlerin dikkate alınmadığı düşünülürse 151.000 TL üzerinden emlak vergisi ödenecek. O da 302 TL olacak.

YENİ EV ALANLAR EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEKLER Mİ?

Yeni ev satın alanların emlak vergisi ödemesi yapmalarına gerek yoktur. Emlak vergisi için konut satın alma işinin üzerinden 1 yıl geçmesi gerekir. Ancak o konut için yine de emlak vergisi ödemesi yapılmalıdır. O emlak vergisini de evi satan şahıs öder. 2020 yılında bir konut satan alanlar emlak vergisi ödemesine 2021'de başlarlar. 2021'de konut satın alanlar ise bu yıl içerisinde emlak vergisi ödemezler. Bu emlak vergisinin yükümlülüğü konutu satan kişinin üzerindedir.

ÜCRETSİZ İZİNDE OLANLARA EMLAK VERGİSİNDEN MUAFİYET

Türkiye'de çalışma hayatında pandemi şartları etkili olmaya devam ediyor. Kısa çalışmada ve ücretsiz izinde olan vatandaşların emlak vergisi mükellefi olma durumları sürüyor. Bu vatandaşlar emlak vergisi muafiyeti hakkında araştırma yapıyorlar. Kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği alan vatandaşların emlak vergisinde bir mıafiyetleri bulunmuyor. Ancak 2021 yılının başından itibaren ücretsiz izne çıkartılan emlak vergisi mükellefleri nakdi ücret desteği almamışlarsa emlak vergisinden muaf olabiliyorlar. Sıfır vergi imkanınından yararlanmak isteyenler “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” doldurarak emlak vergisi hususunda bağlı bulundukları belediyelere başvuru yapmaları gerekiyor. Bu durumda bu vatandaşlar emlak vergisinden muaf olabilecekler.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLABİLİR?

Emlak vergisi muafiyeti açık olarak kanunla çerçevesi çizilmiştir. Buna göre hiçbir geliri olmayanlardan emlak vergisi ödemeleri istenmiyor. Ayrıca emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri tek ev için geçerli olmak üzere vergisi muafiyetleri bulunuyor. Ancak bu tek evin de brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Emlak vergisi muafiyeti başvuruları ise ilgili belediyelere yapılıyor.