Kira Gelir Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır? Kira Geliri Ne Zaman Beyan Edilir?

Kira geliri beyannamesi emlak geliri ya da işyeri geliri olarak beyan da bulunulan bir gelir türüdür. Bu gelir türüne göre mülk sahipleri yılın ilk aylarından itibaren bu geliri gösterme zorunluluğuna sahiptir. Kira gelir beyannamesi ise bu geliri göstermenin belgesidir ve gelirin gösterilmesi zorunludur.
Kira Gelir Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır? Kira Geliri Ne Zaman Beyan Edilir?

Kira gelir vergisi ödemesi yapmak isteyen kişiler ödeme yapacakları tutarı sorguladıktan sonra sonra Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasından yapabilir. Bunun için web sayfasına girildiğinde kira gelir vergisi bölümüne erişim sağlanmalı ve ödeme adımlarına geçilmelidir.

Emlak vergisi ödeme işlemi için farklı yollar da mevcuttur. Buna göre alternatif yollardan biri de bankalar aracılığı ile ödeme yapmaktır. Anlaşmalı bankalar ile kira gelir vergisi ödemesi yapılabilir. Bunun için banka şubelerine gidilebilir ya da bankların internet hizmetlerinden faydalanabileceği için ATM aracılığı ile de ödeme işlemi gerçekleşir.

Kira Gelir Beyannamesi Nedir?

Kira geliri beyannamesi emlak geliri ya da işyeri geliri olarak beyan da bulunulan bir gelir türüdür. Bu gelir türüne göre mülk sahipleri yılın ilk aylarından itibaren bu geliri gösterme zorunluluğuna sahiptir. Kira gelir beyannamesi ise bu geliri göstermenin belgesidir ve gelirin gösterilmesi zorunludur. 2021 yılı başından bu yana emlak için yıl da 7.000 TL ödenme zorunluluğu vardır. Bu tutar iş yeri için farklıdır.

İş yeri için olan kira gelir vergisi tutarı ise 53.000 TL olarak hesaplanır ve üzeri gelir elde eden iş yeri sahipleri için ise farklı bir beyanname ile kazanç tutarının hesaplanması şarttır. Bu hesaplanan meblağın ise kira gelir beyannamesi ile devlete bildirilmesi gerekir.

Konut Sahipleri İçin Kira Geliri Nedir?

Konut sahipleri için kira gelirleri mülk sahiplerinin mülklerini kiraya vermesi ile elde edilen gelirdir. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden kira gelirlerini gösterebilme imkanlarına sahiptir. Bunun dışında yine mülk sahipleri kiraya verdikleri mülkleri için gelir beyanın da bulunma zorunlulukları kapsamın içinde bulundukları illerin bağlı oldukları ilçelerinde olan vergi dairelerine de giderek bu kira gelirlerini gösterebilir.

Diğer bir yöntem ise mülk sahiplerinin kira gelirlerini gösterebilmeleri için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gerekliliği ile elektronik olarak beyanname gönderebilme yetkisine sahip kişiler içinde bu kira gelir beyannamesini göstermeleri mümkündür. Bu şekilde kira gelirini beyan ettikten sonra mülk sahibi kişiler kira gelir vergisi ödeme işlemlerini yerine getirebilir.

Kira Gelir Vergisini Kimler Ödemez?

Kira gelir vergisi ödemeyen kimseler vergi şartlarını yerine getirmeyen kişilerdir. Bu kişilerin mülkleri konut olsa da iş yeri olsa da kira gelir vergisi ödemekten muaf olurlar. Buna göre bu vergi sisteminden muaf olan konut sahibi kişiler için konut kiraya verilmiş olsa da kira geliri eğer yıllık 7.000 TL tutarının altında ise mülk sahibi kira gelir vergisi ödemez. İş yeri sahipleri için ise yıllık gelir 53.000 TL altında ise yine mülk kiraya verilmiş olsa bile mülk sahibi kira gelir vergisi ödemez.

Kira gelir vergisi bu tutarların üzerinde olan mülk sahipleri vergi ödemek zorundadır. Bu kiraya verilmiş mülklerinin yıllık gelirlerini beyan etmeleri şarttır.

Kira Geliri Ne Zaman Beyan Edilir?

Kira gelirinin beyan edilme zamanı yıl içerisinde belirlenmiş dönemler de yapılması gerekir. Buna göre kiraya verilen mülkün kullanımının ardından oluşan yıllık gelire dayalı vergilendirme sisteminde 2020 yılında kiraya verilmiş bir mülk için 2021 yılında beyan edilir. Yıllık kira gelirinin beyanı sonrasında kira gelir vergisi ödenmeye başlanır. Bu duruma göre 2020 yılında kiraya verilmiş mülk için beyan 2021 yılında yapılır iken 2021 yılında beyan edilmiş kira gelir vergisi için ödeme yıllık olarak belirlenmiş dönemlerden mart ya da temmuz aylarında gerçekleştirilir.

Emlak365.com