Kira Sözleşmesi Sona Erince Kiracılar Evi Ne Zaman Tahliye Etmek Zorundadır?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkilerin belirlendiği yazılı belgeler kira sözleşmeleridir. Kira sözleşmesine yazan kaideler her iki tarafın da sözleşme süresince uyması gereken kuralları ifade eder. Peki kira sözleşme süresi dolduktan sonra kiracı evi ne zaman tahliye etmelidir?
Kira Sözleşmesi Sona Erince Kiracılar Evi Ne Zaman Tahliye Etmek Zorundadır?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiler kira sözleşmeleri ile tesis edilmektedir. Kira sözleşmeleri ile taraflara kendi yükümlülükleri bildirilir ve sözleşme ile de bunlar yazılı kayıt altına alınır. Sözleşme imzalandıktan sonra taraflar sözleşme kurallarına istinasız bir şekilde uymak zorundadırlar.

Kira sözleşmelerinin en kritik kısımlarından birisi de sözleşme süresidir. Sözleşme süresi tarafları bağlayıcı bir maddedir. Kiracılar 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun kiracıyı tahliye etme süresi ve şartlarına tabidirler. Kira sözleşmelerinde sözleşme sürelerinin belirli veya belirsiz olarak düzenlenmesi kiracının tahliyesi konusunda belirleyici olmaktadır.

BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİNDA KİRACI TAHLİYE SÜRESİ NE KADARDIR?

Belirli süreli kira sözleşmesi kiralama dönem sonunu açık bir şekilde belirtmektedir. Bu sözleşmelerde taraflar birbirlerine bildirim yapmadıkça 1 yılın sonunda sözleşme yenilenmiş sayılır. Ancak kira sözleşmesinin bitmesi durumunda dahi ev sahipleri direkt olarak kiracıların tahliyesini talep edemezler. Kira sözleşmesi üzerinden 10 yıl geçerse bildirimde bulunulup kiracının tahliyesi istenebilir. Kiracı tahliye süresi kiracının sözleşmenin bitimine 15 gün kala evi boşaltacağına dair ev sahibine bildirimde bulunması ile başlar. Kiracı ev sahibine belirttiği tarihte evi boşaltmalıdır. Belirtilen tarih 1 gün dahi geçilirse ev sahipleri kiracılardan 1 aylık kira bedeli isteme hakkına sahip olurlar.

BELİRSİZ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE KİRACILAR EVİ NE ZAMAN TAHLİYE EDERLER?

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde farklı bir uygulama vardır. Kiracılar herhangi bir süre kısıtlaması karşı karşıya kalmazlar. İstedikleri zaman evi tahliye edebilirler. Buna karşın ev sahiplerinin böyle bir hakkı yoktur. Ev sahipleri ancak 10 yıldan sonra tahliye hakkı elde ederler. Ancak burada farklı bir uygulama yapılabilir. Taraflar arasında tahliye taahhütnamesi imzalanabilir. Böyle bir durumda kiracı belirlenen sürede evi boşaltmalıdır.