Kira Sözleşmesinin Süresi Bitince Kira İlişkisi Biter Mi, Ev Sahipleri Kiracıları Evden Çıkarabilirler Mi?

Ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerinde belirtilen sürenin sona ermesi ile kira ilişkisinin bitip bitmeyeceğini merak ediyorlar. Kira sözleşmesinde süre dolarsa kiracılık biter mi?
Kira Sözleşmesinin Süresi Bitince Kira İlişkisi Biter Mi, Ev Sahipleri Kiracıları Evden Çıkarabilirler Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira ilişkisinin ne şekilde sona erip ermeyeceği merak edilen konular arasında yer alıyor. Genellikle kira sözleşmelerinde belirtilen süre sona erdiğinde kira ilişkisinin de biteceği düşünülür. Ancak hukuki boyuta göre kira sözleşmesinin bitmesi kira ilişkisinin sona ermesi anlamına gelmiyor.

1 YIL SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMAK EV SAHİPLERİNE KİRACIYI ÇIKARMA HAKKI VERMEZ

Bir ev sahibi evini kiraya verirken kırtasiyelerde satılan matbu kira kontratlarını doldurarak kira sözleşmesi yapmaktadırlar. Bu kira sözleşmelerinde kira süresi yazan kısım “1 yıl” yazılarak sözleşme yapılmaktadır. Bu süre sona erdiğinde ev sahipleri kiracılarını istedikleri gibi evden çıkarabileceklerini düşünmektedirler. Ancak kira sözleşmesini sona erdirme yetkisi yasa tarafından kiracılara verilmiştir. Bu kira sözleşmesinin sona erdirilmesi de belirli bir prosedürle gerçekleştirilebilmektedir.

KİRA SÖZLEŞMESİNİ SONA ERDİRMEK HAKKI YAŞNIZCA KİRACILARA VERİLDİ

Kiracılar kira ilişkisini sona erdirmek istiyorlarsa bunun için yapmaları gereken yasa ile belirlenmiştir. Buna göre kiracılar kira sözleşmesinin sona ermesinden en az 15 gün önce ev sahibinin elinde olacak şekilde kira sözleşmesini sona erdireceğine ve evi boşaltacağına dair bildirimde bulunmalıdırlar. Bu hak yalnızca kiracıya verilmiştir. Ev sahibinin böyle bir hakkı bulunmamaktadır.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE SÜRE DOLMASI SÖZLEŞMEYİ SONA ERDİRİR Mİ?

Kira sözleşmeleri yapılırken belirli bir süre hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından tercih edilebiliyor. Ancak bu kira sözleşmesinin süresinin dolması ev sahipleri için herhangi bir hak oluşturmuyor. Bir kira sözleşmesinin süresi dolmuşsa ve kiracı kiraladığı evden çıkmamışsa o kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl uzuyor. Bu şekilde 10 yıla kadar kira sözleşmelerini uzatabilme hakkı kiracılara veriliyor. Ancak 10 yıldan sonra sözleşme süresi dolumunda ev sahipleri herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kiracıdan evi tahliye etmelerini isteyebiliyor.