Kiracı Apartmanda Neleri Öder, Kiracının ve Ev Sahibinin Ödemekle Yükümlü Olduğu Masraflar Nelerdir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan en büyük tartışmalardan biri de yapılan harcamaların kimin tarafından ödeneceği konusunda yaşanmaktadır.
Kiracı Apartmanda Neleri Öder, Kiracının ve Ev Sahibinin Ödemekle Yükümlü Olduğu Masraflar Nelerdir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan en büyük tartışmalardan biri de yapılan harcamaların kimin tarafından ödeneceği konusunda yaşanmaktadır. Peki, ev sahibi hangi masrafları öder, kiracı apartmanda neleri öder, demirbaş giderleri kime ait, kiracı sorumluluğundaki apartman giderleri nelerdir?

Apartman giderleri her geçen gün artmaya devam ederken yaşanan yükseliş ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Özellikle de apartmanda demirbaş giderleri konusunda tartışmalar yaşanmaktadır.



APARTMAN DEMİRBAŞ GİDERLERİNİ KİM ÖDER?



Son dönemde binalarda mantolama, görüntülü diafon sistemi ve şifreli kapı sistemi gibi yeni pek çok tadilat yapılması ile demirbaş giderleri katlanarak artmaya devam ediyor. Yapılan harcamaların tutarları yükseldikçe ev sahipleri ile kiracılar da karşı karşıya gelebiliyorlar. Apartmanda yapılan bazı giderler kiracının yükümlülüğünde bulunurken bazıları ise ev sahibi yükümlülüğünde bulunmaktadır.



Konu hakkında gelen soruyu yanıtlayan Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper demirbaş giderleri hakkında "Ortak alan ve ortak tesis bakımı ve yenilenmesi işleri olup, bunlara ait gidere bağımsız bölüm malikleri katılacaktır. Dolayısıyla kiracıların bunlardan her hangi birine katılma zorunluluğu yoktur. Çok istisnai olarak bazı kira sözleşmelerinde, bazı ortak giderin kiracı tarafından ödeneceği hüküm altına alınmış olabilir. Evet, çok istisnai bir durumdur ama böyle bir maddenin bulunması halinde, mesele kiracı ile kiralayan arasında olup kiracı ile yönetimi karşı karşıya getirmez" diyerek demirbaş giderlerinin ev sahibine ait olduğunu söyledi.



Yapılan açıklamaya göre binanın boyanması, dış cephe montalaması, ısı yalıtımı, apartman kapısının değişmesi, bahçeye yapılan giderler gibi demirbaşlar için masrafların ev sahibine ait olduğu belirtilirken kapıcı parası gibi kiracının kendisi için yapılan giderler ise kendisi tarafından ödeniyor.



Emlak365.com